Po desiatich rokoch vyzerá cheeseburger relatívne stále dobre. Presvedčiť sa o tom môžu záujemcovia z celého sveta. Okrem návštevy ubytovne môžu postupnú skazu jedla z fast foodu sledovať naživo na internete. Denne využije túto možnosť podľa majiteľa hostela 400-tisíc ľudí.

Americký reťazec rýchleho občerstvenia McDonald‘s opustil po 16 rokoch pôsobenia Island v roku 2009 kvôli celosvetovej hospodárskej kríze, ktorá tvrdo postihla aj tento ostrov na pomedzí Atlantického a Severného ľadového oceánu.

Na konci októbra 2009, krátko pred uzavretím posledných troch pobočiek reštaurácie, si H. Smárason kúpil cheeseburger a hranolčeky a umiestnil ich pod sklenený zvon. Kúpené jedlo uschoval vo svojej garáži a čakal.

„Počul som o tom, že jedlo z McDonaldu sa nikdy nepokazí, tak som jednoducho chcel sám overiť, či je to pravda, alebo nie,“ povedal v roku 2012, keď bolo jedlo z fast foodu vystavené v islandskom národnom múzeu. „Rozhodol som sa to kúpiť kvôli jeho historickej hodnote,“ dodal v rozhovore s agentúrou AFP desať rokov od nákupu, ktorý preslávil nielen na ostrove.

Po zastávkach v jeho garáži, múzeu a hoteli v Reykjavíku je teraz „posledný cheeseburger z McDonaldu predaný na Islande“ vystavený v hosteli v dedinke Thykkvibaer. „Prichádzajú ľudia z celého sveta, hlavne v lete, aby si s hamburgerom urobili fotku,“ povedal Sigurdur Gylfason, majiteľ Snotra House.

K odolnosti svojho jedla sa vyjadril americký reťazec rýchleho občerstvenia už v roku 2013. Podľa neho je na to, aby sa rozložilo, potrebné splniť „určité podmienky“, najmä dosiahnuť určitú vlhkosť. Keď H. Smárason umiestnil jedlo pod sklenený zvon, zamedzil prístup vlhkosti, a baktérie a plesne sa tak nemohli množiť. „Bez vlhkosti jedlo skrátka vyschne,“ potvrdil vedec z potravinárskej fakulty Islandskej univerzity Björn Adalbjörnsson.

V súčasnosti sa spoločnosť McDonald‘s nechystá na Island vrátiť, hostel Snotra House sa tak nemusí báť, že by Smárasonov artefakt prišiel o svoj titul.