Firmy vyrábajúce vegánske alternatívy k syrom a mäsám sa snažia čo najvernejšie napodobniť ich chuť. Často sa pri tom nezaobídu bez dlhého zoznamu ingrediencií, ktorých mená je niekedy ťažké čo i len vysloviť. Výroba týchto produktov si navyše vyžaduje aj značné množstvo soli či tuku, čo od kúpy odrádza mnohých spotrebiteľov, píše agentúra Bloomberg.

Rastlinné alternatívy zažívajú ťažké časy, čo sa odrazilo aj na poklese ich predaja. Zákazníkom okrem nedostatočnej výživovej hodnoty vadila napríklad aj ich textúra či chuť, no určitú časť viny nesie aj inflácia, ktorá zvýšila ceny potravín. Investori preto v rámci tohto sektoru čoraz menej ochotne podporujú startupy a krízou si prechádzajú dokonca aj kedysi populárne značky. Firma Impossible Foods bola napríklad nútená prepustiť časť zamestnancov a konkurenčná Beyond Meat zas čelí poklesu hodnoty akcií.

„Myslím si, že najväčším nepriateľom tohto odvetvia sú zlé výrobky,“ prezradil spoluzakladateľ španielskeho startupu Heura Marc Coloma. Tento výrobca rastlinných alternatív síce v súčasnosti používa mnoho rovnakých prídavných látok ako jeho rivali, no medzičasom sa mu podarilo vymyslieť novú termomechanickú technológiu, ktorá mu má pomôcť vyrábať oveľa kvalitnejšie produkty s oveľa kratším zoznamom ingrediencií. Heura by si ju rada nechala patentovať, a tak sa minulý týždeň obrátila na príslušné úrady.

Startup ale nemá až tak úplne vyhraté a zoznam ingrediencií si bude vyžadovať dodatočné vylepšenia. Nová technológia totiž nájde využitie iba pri výrobe vegánskych údenín, mliečnych výrobkov či cestovín. Na výrobu burgerov sa nehodí. Heura sa tak chce v tomto štvrťroku v rámci európskeho trhu zamerať najprv na predaj šunkových plátkov a klobás, a až potom sa ponuku pokúsi rozšíriť o ďalšie výrobky.

Kritike v oblasti zdravia sa okrem alternatív nevyhli ani spracované mäsové výrobky ako párky či sušená hovädzina, ktoré sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie karcinogénne.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná snímka
Neprehliadnite

Vegán, alebo mäsožrút? The Economist predstavil banánový index. Meria vplyv potravín na klímu