„Určite ste si všimli rýchly nárast cien. Žiaľ, aj my sa musíme pridať a zvýšiť ceny denného menu. Neteší nás to, ale v dôsledku neustáleho zvyšovania cien surovín a energií sme nútení meniť ceny,“ uviedol jeden z bratislavských podnikov na svojom Facebooku.

Dúfajú, že zákazníkov nestratia

Reštaurácia v hlavnom meste však nie je jedinou, ktorá s navyšujúcimi sa cenami energií bojuje. Majitelia podnikov sú nútení ceny jedál zvyšovať aj napriek riziku straty zákazníkov, ktorí si nebudú môcť dovoliť platiť viac.

„Dúfame, že aj naďalej ostanete našimi zákazníkmi, lebo nezáleží vždy na cene ale na kvalite, ktorú sa snažíme pre vás neustále pripravovať,“ odkazuje svojim zákazníkom reštaurácia v Prešove, ktorá ceny ponúkaných jedál musela navýšiť tiež.

Zo 700 na 4 500 eur

Spravodajský portál RTVS, ktorý sa téme taktiež venoval, oslovil majiteľa jednej z nitrianskych reštaurácií. Podnikateľ sa priznal, že faktúra za elektrinu ho poriadne zaskočila.

„Keď sme dostali prvú faktúru, tak sme volali do elektrární, že či sa náhodou nepomýlili. Zo základného paušálneho poplatku 700 eur sme skočili na 4 500 eur,“ hovorí pre RTVS.

Majitelia reštaurácií uvádzajú, že pokiaľ ich nezničila pandémia a s ňou spojené opatrenia, môžu ich zlikvidovať vysoké ceny za energie.

Analytik portálu Energie pre vás sa pre televíziu vyjadril, že vysoké ceny skôr či neskôr postihnú každý podnikateľský subjekt, ak nedôjde k pomoci od štátu.

Ďalšie dôležité správy

Francúzska TotalEnergies a talianska Eni objavili pri Cypre veľké ložisko plynu
Neprehliadnite

S energetickou krízou bojujú všetkými prostriedkami aj vo Švajčiarsku, Británii a Fínsku