Pokles hostí zaznamenalo 38 percent reštaurácií. Upozornila na to spoločnosť Edenred na základe ich jesenného prieskumu s 1123 respondentami.
„Naše prieskumy opakovane potvrdzujú, že keď sú ľudia nútení šetriť, náklady na stravu patria medzi prvé položky, ktoré sledujú, a ktoré sa snažia znížiť,“ skonštatovala riaditeľka pre verejné záležitosti zo spoločnosti Lívia Bachratá. Počet klientov sa nezmenil v 35 percentách reštaurácií. Nárast klientely zaznamenalo 16 percent reštaurácií a 11 percent nevedelo odpovedať.
Zvýšený dopyt po zdravých jedlách zaznamenalo 26,9 percenta prevádzok a rovnaký počet reštaurácií v súvislosti s týmito požiadavkami predal viac takýchto jedál než v minulosti. Nárast v dopyte po menších porciách zaznamenalo 17,3 percenta podnikov, vyplynulo z prieskumu.
Polovica reštaurácií spustila donášku
„Jesť zdravšie je trend, ktorý sa naštartoval počas pandémie a ak pretrvá, môže to byť pozitívny krok, vyplývajúci z krízového obdobia,“ zhodnotila Bachratá.
Väčšina reštaurácií v ňom potvrdila, že dlhotrvajúca pandémia ich prinútila prispôsobiť služby a polovica spustila donášku. Možnosť nechať si jedlo zabaliť, zaviedlo niečo cez 16 percent podnikov a 3,6 percenta reštaurácií spustilo službu objednaj a zaplať pri stole.
Rozšírenie ponuky jedál so sebou a na rozvoz očakáva 59 percent ľudí v prieskume. Väčšiu ponuku zdravých jedál by ocenilo 67 percent klientov.