Členovia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov budú od novej vlády požadovať, aby potravinovú sebestačnosť a bezpečnosť zahrnula medzi svoje priority. A to s jasne stanovenými krokmi na podporu slovenského potravinárstva. Informoval o tom v tlačovej správe predseda predstavenstva zväzu Milan Lapšanský.
Príprava potravinárskej politiky
Pekári, cukrári a cestovinári vyzývajú politické strany, aby sa už pred voľbami začali zaoberať prípravou potravinárskej politiky svojich strán.
„Považujeme za kľúčové, aby nová vláda, ktorá vzíde zo septembrových volieb mala potravinovú sebestačnosť a bezpečnosť nielen v Programovom vyhlásení vlády, ale aby mala nastavené reálne kroky na pomoc slovenskému potravinárstvu. Aktuálna poverená vláda už totiž nemá schopnosti presadiť akékoľvek legislatívne zmeny a predchádzajúce príležitosti už premrhala,“ uviedol Milan Lapšanský. Dodal, že sektor si želá stabilnú, odbornú vládu i zorientovaného agroministra, s ktorými chce konštruktívne spolupracovať.
Lapšanský upresnil, že podľa marcového valného zhromaždenia zväzu by mala nová garnitúra posilniť postavenie výrobcov potravín, zaviesť koncepčný systém podpory domácej produkcie surovín, podporiť predaj slovenských výrobkov a vytvoriť transparentný systém štátnej pomoci.
Nelegálny predaj
Nemalo by sa zabudnúť ani na systematickú podporu predaja slovenských regionálnych výrobkov. Častým problémom je aj nelegálny predaj a výroba cukrárenských výrobkov, ktorá je spojená aj s rizikami pre spotrebiteľa.
Podľa Lapšanského je nevyhnutné, aby nová vláda vytvorila koncepciu systému nákladovej stability v potravinárskej výrobe a prestala s katastrofálnym a netransparentným prijímaním právnych predpisov, ako to vidíme dnes.
„Náš sektor i slovenskí spotrebitelia sú extrémne citliví na akékoľvek zdražovanie. Ďalší chaos v zákonodarnom zbore, podobný tomu, ktorý vidíme dnes, by mohol spôsobiť zánik mnohých prevádzok a ešte viac poškodiť potravinovú sebestačnosť Slovenska,“ upozornil Lapšanský.