Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) víta menovanie novej vlády aj historicky prvú nomináciu odborníka na potravinárstvo na post šéfa agrorezortu. Zväz očakáva, že čas do volieb nezostane nevyužitý a práve pre odbornosť Jozefa Bíreša sa podarí pripraviť systémové opatrenia na podporu sektora. Uviedol to predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.
Kritika na adresu Vlčana
„Dosluhujúca vláda bola pre potravinársky sektor doslova katastrofou. Zlegalizovala viaceré nekalé obchodné praktiky obchodných reťazcov, nepriniesla absolútne žiadne systémové opatrenia pre potravinársky sektor a namiesto riešenia situácie výrobcov potravín podpisovala marketingové memorandá a zavádzajúce stropovania s reťazcami. Ministra Samuela Vlčana (nominant OĽANO) si budeme pamätať ako nepriateľa výrobcov potravín a bankára zastupujúceho záujmy nie tých, ktorí potraviny produkujú, ale tých, ktorí ich predávajú a rekordne na tom profitujú,“ spresnil Lapšanský.
Zdôraznil, že pekári boli počas pandémie vylúčení z pandemických pomocí, kompenzácie energií, ktoré na poslednú chvíľu zrealizoval agrorezort, boli absolútne nedostatočné a agrorezort pod vedením Vlčana nebol schopný pracovať s odbornými dátami ani argumentáciou. Tú pritom pekári, cukrári a cestovinári poskytli aj priamo ministrovi.
Systémové opatrenia
„Vítame nomináciu profesora Jozefa Bíreša za šéfa agrorezortu. Očakávame však, že mesiace, ktoré úradnícka vláda bude mať k dispozícii, nebude len kúriť a svietiť, ale že s ním ako prvým odborníkom na oblasť potravinárstva na tomto poste budeme spoločne komunikovať o systémových opatreniach na podporu potravinárskeho i nášho špecifického sektora, ktorý doslova na hrane prežil pandémiu a len za cenu mnohých zatvorených prevádzok prešiel energetickou krízou. Pred nami je zvládnutie inflačnej krízy, pretože chceme, aby naše výrobky mohli byť dostupné všetkým slovenským spotrebiteľom,“ dodal Lapšanský.
Dodal, že pekári za nevyhnutné kroky novej vlády považujú prípravu rámcov podpory pre potravinársky sektor a špeciálne odvetví. Rast ich nákladov totiž už čoskoro môže spôsobiť zvýšenie príplatkov cez víkendy, sviatky a noci.