Každý rok sa na Slovensko dovezie vyše 5 500 kamiónov pečiva z Belgicka, Nemecka a Poľska. V reťazcoch sa predáva bez jasného označenia krajiny pôvodu. Spotrebitelia často ani nevedia, odkiaľ výrobky pochádzajú. „Slovenské pekárne by zvládli dovážaný objem vyrobiť a dodať spotrebiteľom,“ vysvetlil predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.

 „Reťazce odmietaním slovenskej produkcie spôsobujú nielen zvyšovanie salda zahraničného obchodu s potravinami, ale zbytočné produkujú aj obrovské množstvá emisií oxidu uhličitého,“ zdôraznil a dodal,  že SZPCC bude komunikovať s predstaviteľmi štátu, s cieľom jasného označenia pôvodu výrobkov na pultoch. „Je nutné, aby bol spotrebiteľ priamo v predajniach informovaný, v ktorej krajine bol pekársky výrobok vyrobený a koľko tisíc kilometrov precestoval.“

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Je čerstvý chlieb lacnejší? Slováci nevedia, za ktoré potraviny si v obchode priplatia