Každý rok sa na Slovensko dovezie vyše 5 500 kamiónov pečiva z Belgicka, Nemecka a Poľska. V reťazcoch sa predáva bez jasného označenia krajiny pôvodu. Spotrebitelia často ani nevedia, odkiaľ výrobky pochádzajú. „Slovenské pekárne by zvládli dovážaný objem vyrobiť a dodať spotrebiteľom,“ vysvetlil predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.
„Reťazce odmietaním slovenskej produkcie spôsobujú nielen zvyšovanie salda zahraničného obchodu s potravinami, ale zbytočné produkujú aj obrovské množstvá emisií oxidu uhličitého,“ zdôraznil a dodal, že SZPCC bude komunikovať s predstaviteľmi štátu, s cieľom jasného označenia pôvodu výrobkov na pultoch. „Je nutné, aby bol spotrebiteľ priamo v predajniach informovaný, v ktorej krajine bol pekársky výrobok vyrobený a koľko tisíc kilometrov precestoval.“