„Podľa súčasného zákona je možné v dedinských páleniciach páliť alkohol len z ovocia. Novela by rozšírila túto možnosť aj o obilniny. Mojím cieľom je, aby sa mohla páliť ražná (rožovka), pretože na Podpoľaní je to tradičný alkohol,“ povedal Ľ. Kaník pre agentúru SITA.

Zároveň upozornil, že dnes pálenice fungujú len sezónne, kým nevykvasí ovocie. „Týmto by sa mohli využívať celoročne, čo by malo vplyv na zamestnanosť a na príjmy štátu, pretože ľudia by nepálili načierno, ale v oficiálnych páleniciach,“ dodal.

Kaník prichádza s návrhom do parlamentu už druhýkrát. Na jeseň svoj návrh stiahol. „Vtedy som návrh stiahol, lebo poslanci Smeru povedali, že sa im to páči, že je to dobrý nápad, len to mám odkonzultovať s ministrom pôdohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom,“ povedal Kaník s tým, že s Jahnátkom hovoril. Ten mu vraj povedal, že pokiaľ nenájdu rozpor s európskou legislatívou, tak by nemal byť problém so schválením.

„Dúfam, že to tak bude. Je to nepolitický návrh, racionálna zmena, ktorá umožní rozšíriť dedinským páleniciam sortiment. Celoročná prevádzka páleníc bude mať pozitívny dopad na zamestnanosť,“ uviedol Kaník. Dodal, že odporúča, aby si ľudia vyskúšali v obchode kúpiť ražovicu. Nezoženú ju. „Po prijatí novely by sa mohol tento stredoslovenský nápoj stať predmetom ponuky obchodov,“ uzavrel.