Ďalšia bezostyšná krádež španielskeho olivového oleja – tentoraz v hodnote viac ako pol milióna dolárov – je najnovším príkladom toho, ako rekordné ceny podnecujú nárast kriminality v potravinárstve. Približne 50-tisíc litrov extra panenského olivového oleja, ktorý bol pripravený na plnenie do fliaš, zmizlo v skorých hodinách 30. augusta v španielskej provincii Córdoba. Informuje o tom Bloomberg.
Kriminalita v potravinárskom priemysle nie je novinkou. Vlna krádeží olivového oleja nedávno ukázala, že sa rozmáha čoraz intenzívnejšie, keďže sucho v Španielsku zvyšuje ceny „tekutého zlata“. Krádeže a predaj podvodných produktov v obchodoch sú ďalším dôvodom pre obavy výrobcov, ktorí zápasia s extrémnym počasím, vyššími nákladmi a klesajúcim dopytom.
„Všetci sa obávajú, pretože cena bude stále stúpať a olivový olej sa skutočne stáva tekutým zlatom,“ povedal Martin Parra, manažér spoločnosti Marín Serrano El Lagar, ktorú postihla minulotýždňová krádež v Córdobe.
Olivová kríza v Španielsku je pripomienkou toho, ako klimatické zmeny ohrozujú dodávky potravín. Ničivé sucho v sezóne 2022-2023 zredukovalo produkciu olivového oleja v krajine na polovicu a problémy s produkciou v Taliansku obmedzili dodávky na celom svete. Sucho a vlny horúčav tento rok ohrozujú aj nadchádzajúcu úrodu v Španielsku.
Ceny oleja na juhu krajiny sa od začiatku minulého roka viac ako zdvojnásobili. Podľa spotrebiteľského združenia OCU sa od polovice júla cena fľašky extra panenského olivového oleja v španielskych supermarketoch zvýšila približne o 15 percent.
Vyššie ceny sú neraz príčinou vyššej kriminality. V provincii Jaén ukradli zlodeji v sezóne 2022-23 približne 259 ton olív, čo je o 29 percent viac ako v predchádzajúcom roku. V polovici augusta si zlodeji zobrali na mušku sedemtisíc litrov olivového oleja uskladneného v meste Teba v provincii Malaga. S cieľom zvýšiť bezpečnosť, výrobcovia v súčasnosti pracujú na inštalácii nových oplotení alebo uvažujú o najímaní strážnych služieb.