Francúzsky gastronomický sprievodca Michelin bude od budúceho roka hodnotiť okrem reštaurácií aj hotely. Zameria sa na ich architektúru, dizajn, služby a poskytovaný komfort. Ocení tiež ich jedinečnosť, pomer ceny a výkonu a poskytne odpoveď na otázku, či sa hotel oplatí navštíviť. Spoločnosť Michelin, ktorá vydáva sprievodcu viac ako 100 rokov, to uviedla na svojom webe.
Výber hotelov v 120 krajinách v širokom cenovom rozpätí a rôznych štýloch je nezávislý. Bude slúžiť ako základ pre budúci rebríček, ktorý zostavuje tím inšpektorov, bývalých profesionálov v odbore.
Inšpektori zastupujú 25 rôznych národností a všetky generácie, povedal riaditeľ sprievodcu Gwendal Poullennec: „Sú medzi nimi mladí ľudia s tetovaním aj ľudia v oblekoch a kravatách, a máme stále viac žien.“
Cieľom sprievodcu Michelin, ktorý v roku 1 900 vytvorili bratia André a Edouard Michelinovi pre motoristov, bude ukazovať cestovateľom ubytovanie s charakterom, kde návštevníkom ponúkajú viac ako len izbu. Hotely budú tiež možné rezervovať priamo prostredníctvom platformy Guide Michelin. Cestovatelia na nej budú mať aj možnosť podeliť sa o vlastné hodnotenie a skúsenosti.
Spoločnosť Michelin reaguje vlastným hodnotením hotelov na prílišnú štandardizáciu ubytovacích zariadení z hľadiska dizajnu, interiéru a služieb. Ktoré hotely sa budú môcť v budúcnosti ozdobiť jej michelinským kľúčom, má byť oznámené v prvej polovici roka 2024.
Sprievodcu Michelin predstavujú hotely popri reštauráciách už teraz. Majú ale zatiaľ len jednoduchú klasifikáciu podľa komfortu a žiadne zvláštne ocenenie ako u vynikajúcich reštaurácií, ktoré môžu získať jednu až tri hviezdičky.