Disfrutar tento rok získal titul najlepšej reštaurácie sveta. Tento mimoriadne kreatívny podnik vedie tím šéfkuchárov zložený z Oriola Castra, Mateua Casañasa a Eduarda Xatrucha, ktorí kedysi varili v prelomovej reštaurácii El Bulli.
V menu Disfrutaru sa nachádzajú mnohé idiosynkratické jedlá vrátane pokrmu s názvom „Strach: Kreveta“. Skladá sa z morských plodov obklopených suchým ľadom. Aby sa klienti ku krevete dostali, musia rukou siahnuť do akéhosi neznáma, ktoré vytvára „hmla“ z ľadu. Súčasťou menu sú aj sendviče plnené mrazenou gazpacho zmrzlinou či ikonické panchino – vyprážaná šiška s kaviárovou náplňou.
Rebríček najlepších reštaurácií sveta každý rok zostavuje organizácia World’s 50 Best. Tri z prvých piatich miest získali podniky v Španielsku, dodáva agentúra Bloomberg. Okrem prvého Disfrutaru sú to ešte Asador Etxebarri v Axpe na druhom mieste a Diverxo v Madride na štvrtom. Celkovo sa v top 50 umiestnilo päť španielskych reštaurácií.
Minuloročný víťaz, inovatívna peruánska reštaurácia Central v Lime, bola presunutá do kategórie „najlepších z najlepších“. Autori rebríčka ju vytvorili v roku 2019, aby sa top 50 obmieňala.
Tu je zoznam prvých desiatich najlepších reštaurácií sveta podľa World’s 50 Best. Minuloročné umiestnenie je uvedené v zátvorke:
Disfrutar – Barcelona, Španielsko (2)
Asador Etxebarri – Axpe, Španielsko (4)
Table by Bruno Verjus – Paríž, Francúzsko (10)
Diverxo – Madrid, Španielsko (3)
Maido – Lima, Peru (6)
Atomix – New York, USA (8)
Quintonil – Mexico City, Mexiko (9)
Alchemist – Kodaň, Dánsko (5)
Gaggan – Bangkok, Thajsko (17)
Don Julio – Buenos Aires, Argentína (19)