Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS) vo štvrtok večer udelilo ocenenia v jedinej pivovarníckej profesionálnej súťaži v SR Slovenskej pivnej korunke. V 16. ročníku zabojovalo o ocenenia až 36 pivovarov, čo je historicky najvyšší počet zapojených pivovarov od vzniku súťaže v roku 2006. Uviedol to Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ SZVPS, ktoré je organizátorom súťaže.
Zdôraznil tiež, že Slovenská pivná korunka je oslavou všetkých ľudí, ktorí sa na výrobe piva na Slovensku podieľajú a udržiavajú tak tradície nášho územia, ktoré siahajú viac ako tisíc rokov do minulosti. Pivo je totiž najťažšie vyrobiteľným i distribuovateľným alkoholickým nápojom. V konzumácii nealkoholických radlerov pritom patrí Slovensko k špičke v Európskej únii.
„Slovenský pivovarnícky sektor je štvrtým najvýznamnejším sektorom slovenského potravinárstva. Sto pivovarov a sedem sladovní zabezpečuje významnú poľnohospodársko-potravinársku vertikálu od poľa až na stôl. Sladovnícky jačmeň zo slovenských polí, slad zo slovenských sladovní a pivo z pivovarov na Slovensku prináša nielen zamestnanosť presahujúcu 17 000 pracovných miest. Vytvárajú obrovskú pridanú hodnotu doma na Slovensku a každoročne zabezpečujú viac ako jedno percento príjmov štátneho rozpočtu Slovenska. V neposlednom rade pomáhajú významne znižovať uhlíkovú stopu. Veríme preto, že zákazníci budú siahať po kvalitných pivách z produkcie domácich pivovarov a Slovenská pivná korunka im pri tom bude kompasom,“ povedal V. Machalík,
Osobnosti pivovarníctva
Záver slávnostného večera 16. ročníka pivnej korunky už podľa Machalíka tradične patril oceneniu za dlhoročný profesionálny prínos pivovarníctvu a sladovníctvu na Slovensku. Ocenenie Osobnosť pivovarníctva a sladovníctva si odniesli v oblasti pivovarníctva Andrea Cseriová, v oblasti sladovníctva Jozef Knežo a za rozvoj senzorického hodnotenia piva a podporu domovaričstva Peter Bognár.
V. Machalík dodal, že najlepšie slovenské pivá nájdu záujemcovia na festivale Slovenskej pivnej korunky 26. a 27. mája 2023 na bratislavskej Kuchajde.
Ocenené pivá
V kategóriách svetlých pív degustačná komisia zlatom ocenila Šariš Iskrivú 10 ako najlepšiu svetlú filtrovanú desiatku a Šariš Žiarivú 12 ako najlepšiu filtrovanú dvanástku. Zlatá korunka za najlepšiu Svetlú nefiltrovanú spodne kvasenú dvanástku putovala do hlavného mesta Bratislavskému meštianskemu pivovaru za Bratislavský ležiak 12°.
V kategórii nefiltrovaných tmavých a polotmavých ležiakov získal zlatú korunku Šariš Tmavý. V kategóriách nefiltrovaných pív si odniesol zlaté korunky račiansky pivovar U Ábela, ktorý získal zlatú korunku v kategórii tmavých a polotmavých pív spodne kvasených s Račišdorferom a vrchne kvasených s Cigorkou.
V novej kategórii pšeničných pív dominoval Minipivovar Tatras so svojimi pšeničnými pivami, keď si odniesol zlatú korunku za Zvonček 17° a striebornú korunku za Päť Peňazí 10°. V tradične najsilnejšie vzorkami zastúpenej kategórií IPA, získal zlatú korunku kočovný pivovar Parom za svoj Nectarod. Najlepší „kyseláč“ (Sour Ale) je zo záhoráckeho pivovaru Stupavar. V kategórii nealkoholických pív získal zlatú korunku Birell Polotmavý. V kategórii nealkoholických Radlerov zasa Birell Pomelo & Grep.