Káva môže pomôcť žiť dlhšie. Vedci už vedia, koľko šálok denne je na to potrebných. Podľa novej štúdie pitie troch šálok znižuje riziko úmrtia človeka. Nie však instantnej, ale pomletej.

Takmer pol milióna Britov bolo počas 11-ročného obdobia zapojených do štúdie Biobank, informoval web telegraph.co.uk. Boli rozdelení do troch skupín: Tí, ktorí nepili žiadnu kávu, jedna až tri šálky a viac ako tri šálky denne. Mierni konzumenti kávy, teda tí, ktorí pijú do troch šálok kávy denne, mali o 12 percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia. Namerali im tiež o 17 a 21 percent menšiu pravdepodobnosť zlyhania srdca alebo mŕtvice.

Aj bezkofeínová je na zdravie

Počas sledovaného obdobia zomrelo 3,4 percent umiernených milovníkov kávy v porovnaní s 3,7 percentami úplných abstinentov a štyrmi percentami tých, ktorí prijímali vyššie množstvá kofeínu. Pätina konzumentov v prieskume preferovala bezkofeínovú kávu – aj u nich sa potvrdili zdravotné benefity. Mali nižšie riziko úmrtia v porovnaní s tými, ktorí kávu vôbec nepili.

Štúdiu vykonali vedci z Semmelweis University v Budapešti a Queen Mary University of London spoločne. Pal Maurovich-Horvat, riaditeľ medicínskeho zobrazovacieho centra na Univerzite Semmelweis a jeden zo spoluautorov štúdie, povedal: „Pomocou MRI skenov sme boli schopní analyzovať vplyv pravidelného príjmu kávy na štruktúru a funkciu srdca. „Zistili sme, že pravidelná ľahká až striedma konzumácia kávy je prospešná pre zdravie srdca. Môže spomaliť srdcové zmeny súvisiace s vekom.“

Rozdiel je vo výrobnom procese

Zdravotné prínosy sa však týkali iba kávy pripravenej z mletých zŕn. Medzi konzumentmi instantnej kávy neboli viditeľné. „Zatiaľ čo mletá káva bola spojená so zníženou úmrtnosťou vrátane kardiovaskulárnej, nenašli sme štatisticky významnú súvislosť medzi pravidelnou konzumáciou instantnej kávy a zdravotnými výsledkami,“ napísali vedci vo svojej štúdii. „Rozdiel medzi rôznymi druhmi kávy možno vysvetliť rozdielmi v ich výrobnom procese, pretože obsahujú rôzne chemikálie.“

Kofeín nie je až tak dôležitý

Vedci dospeli k záveru, že výhody kávy sú len čiastočne spôsobené kofeínom, pričom kľúčovú úlohu pravdepodobne zohrávajú antioxidanty a iné prospešné látky.

Ďalšia zo spoluautorov štúdie Zahra Raisi-Estabraghová z Queen Mary University of London povedala: „Väčšina účastníkov pila buď mletú alebo instantnú kávu. Mletá káva v miernom množstve bola spojená s nižším rizikom úmrtnosti – ale tento benefit nebol nájdený medzi pravidelnými príjemcami instantnej kávy.“ Dôvod môže podľa nej súvisieť s odlišným výrobným procesom mletej a instantnej formy, pretože obsahuje iné prísady.

Vedci uviedli, že nesúlad medzi zdravotnými benefitmi mletej a instantnej kávy by mal byť stredobodom budúceho výskumu.

Ďalšie dôležité správy

Ploché brucho si môžete vyformovať aj doma.
Neprehliadnite

Pozor na sviatočné vylihovanie! Kondíciu človek stráca oveľa rýchlejšie, ako ju získal