Slovenský slad sa stal v uplynulých rokoch významnou exportnou komoditou, pričom v súčasnosti patrí SR medzi desiatich najväčších exportérov tejto komodity na svete.

Už v roku 2023 sa na Slovensku vyrobilo viac sladu ako pšeničnej múky, čo bol historický míľnik, s tým, že tento trend pokračoval aj vlani. Až 80 percent našej produkcie pritom smeruje do zahraničia, najviac do Poľska.

Slovenské sladovne sa zároveň snažia posilňovať partnerstvá s domácimi pestovateľmi jačmeňa, pomáhať im s inováciou pestovateľských postupov a rozvojom udržateľného poľnohospodárstva.

S udržateľnosťou súvisia nielen nové technológie pri výrobe sladu a piva, ale aj pri pestovaní jačmeňa, ktoré znižujú emisie a spotrebu energie. Jedným z príkladov alternatívneho pestovania je zavedenie jesenného výsevu jarných odrôd sladovníckeho jačmeňa, ktoré zvyšuje odolnosť plodín voči klimatickým zmenám.

„Táto metóda zlepšuje kvalitu zrna a prispieva k diverzifikácii poľnohospodárskej výroby. Snažíme sa vyprofilovať správnu odrodovú skladbu, ktorá je odolná voči extrémnym výkyvom počasia a rozložiť tak riziko zníženej úrody,“ vysvetlil manažér spoločnosti Heineken Slovensko Sladovne Tomáš Ševčík.

Ďalšie dôležité správy

Pripravte si magické nápoje z vína.
Neprehliadnite

Z nápojov bez alkoholu sa stáva veľký biznis. Víno je 20 rokov pozadu za pivom