4. Obaly potravín
Mikroplasty sa do ľudského tela dostávajú aj cez obaly na potraviny, a to desiatky častíc denne. Väčšina spracovaných potravín sa predáva v plastových obaloch. Už samotné spracované potraviny môžu obsahovať veľké množstvo plastov, pretože pri ich výrobe prichádzajú do kontaktu s plastovými súčasťami. Obaly tento problém ešte zhoršujú.
Plasty degradujú vplyvom vody, tepla a chemických látok, čo spôsobuje uvoľňovanie mikroplastov do balených jedál. Najviac pri ohrievaní v mikrovlnnej rúre. Preto je vhodné vyhnúť sa ohrievaniu jedla v plastových nádobách.
Najlepšou radou je znížiť príjem spracovaných potravín, najmä tých, ktoré sú balené v plastových obaloch. Konzervy tiež obsahujú plastové poťahy, ktoré sa môžu uvoľňovať do potravy. Kľúčom k eliminácii mikroplastov z obalov je preferovať používanie sklenených nádob a fliaš.