5. Morské živočíchy
Morské živočíchy sú často považované za zdravú alternatívu mäsa. Čoraz viac sa však objavujú problémy s koncentráciou antibiotík, ťažkých kovov a mikroplastov v ich mäse. Za rok môže človek prijať až 10-tisíc mikroplastových častíc prostredníctvom ich konzumácie.
More sa stáva globálnym odpadiskom mikroplastov, ktoré najviac postihujú mäkkýše, ako sú slávky a ustrice, ktoré filtrujú veľké množstvá vody. Problémom sú tiež malé rybky, ako ančovičky, sardinky či haringy, ktoré sa jedia celé a tým pádom sa konzumujú aj s mikroplastmi. Akumulácia mikroplastov sa týka aj dravých rýb ako tuniak alebo treska.
Na zníženie príjmu mikroplastov z morských živočíchov je vhodné vždy odstrániť vnútorné orgány, dôkladne ich umyť a tepelne upraviť a vôbec obmedziť ich konzumáciu. Prechod na zdravšie alternatívy bielkovín, ako sú strukoviny, a omega-3 mastných kyselín, ako sú mleté ľanové semienka, môže byť účinným riešením.