Fish,Covered,Microplastic,On,A,Pink,Plate.,Impact,Of,Micro
Zdroj: Shutterstock

5. Morské živočíchy

Morské živočíchy sú často považované za zdravú alternatívu mäsa. Čoraz viac sa však objavujú problémy s koncentráciou antibiotík, ťažkých kovov a mikroplastov v ich mäse. Za rok môže človek prijať až 10-tisíc mikroplastových častíc prostredníctvom ich konzumácie.

More sa stáva globálnym odpadiskom mikroplastov, ktoré najviac postihujú mäkkýše, ako sú slávky a ustrice, ktoré filtrujú veľké množstvá vody. Problémom sú tiež malé rybky, ako ančovičky, sardinky či haringy, ktoré sa jedia celé a tým pádom sa konzumujú aj s mikroplastmi. Akumulácia mikroplastov sa týka aj dravých rýb ako tuniak alebo treska.

Na zníženie príjmu mikroplastov z morských živočíchov je vhodné vždy odstrániť vnútorné orgány, dôkladne ich umyť a tepelne upraviť a vôbec obmedziť ich konzumáciu. Prechod na zdravšie alternatívy bielkovín, ako sú strukoviny, a omega-3 mastných kyselín, ako sú mleté ľanové semienka, môže byť účinným riešením.

Pri výbere športu často podliehame tomu, čo je aktuálne in a zabúdame, akí vlastne sme a čo je pre nás vhodné.
Neprehliadnite

Mýtus o cvičení a chudnutí. Koľko je potrebné športovať, aby človek schudol?