Výmena červeného mäsa za malé ryby, akými sú sardely, sardinky a slede, by mohla viesť k poklesu miery ochorení vo svete a do roku 2050 zachrániť až 750-tisíc životov. Iba vo Veľkej Británii by obmedzenie príjmu červeného mäsa o osem percent a jeho nahradenie malými rybami mohlo v nasledujúcich 26 rokoch zabrániť desiatim percentám úmrtí na srdcové choroby. Prínos by bol ale najviac cítiť v chudobnejších krajinách, zistili podľa Bloombergu vedci.
Malé ryby, známe aj ako kŕmne ryby, sú bohaté na živiny a majú nízku uhlíkovú stopu. Bohužiaľ, ľudia skonzumujú iba 26 percent toho, čo rybári vylovia. Zvyšok sa premieňa na rybiu múčku a rybí olej, ktoré sa používajú na kŕmenie drahších chovaných morských živočíchov, akými sú losos a pstruh.
Vedci sa v štúdii snažili zistiť, či by výmena červeného mäsa za kŕmne ryby viedla k poklesu miery chorôb a záchrane životov. Chronické choroby totiž v roku 2019 spôsobili až 70 percent všetkých úmrtí vo svete, pričom za takmer polovicu z nich mohli srdcová choroba, rakovina hrubého čreva, cukrovka a mozgová mŕtvica.