Podľa amerického Centers for Disease Control and Prevention (CDCP) by sme sa najviac mali báť norovírusu, ktorým sa ročne infikuje približne 20 miliónov ľudí, uvádza inštitúcia vo svojej správe. Ten sa obvykle prenáša priamym kontaktom, ale aj kvapôčkovou infekciou, napríklad kýchaním.
Ide o vysoko nákazlivý vírus, ktorý naženie k lekárom 1,9 milióna Američanov. Ďalších 400-tisíc vďaka nemu skončí na pohotovosti a odhaduje sa 800 úmrtí, pričom najčastejšími obeťami sú malé deti alebo staršie osoby. Podľa portálu USA Today stojí liečba a zdravotná starostlivosť ľudí infikovaných týmto vírusom 777 miliónov amerických dolárov ročne.
Z vírusov sú pôvodcami črevných nákaz najmä rotavírusy, norovírusy či adenovírusy, ktoré vyvolávajú gastroenteritídu, potvrdzuje Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva SR. CDCP pritom za hlavnú príčinu ochorení z potravín označila najmä norovírusy, ktoré prenášajú kuchári, obsluha a iný personál, ktorý manipuluje s jedlom. Tí podľa CDCP majú na svedomí približne 70 percent epidémií s kontaminovanými potravinami v Spojených štátoch.
„Ochorenia vyvolané norovírusmi sa na Slovensku vyskytujú každoročne,“ podotýka M. Merková. „V roku 2013 bolo hlásených 4 984 vírusových črevných infekcií, z nich sa v etiológii 1 141-krát potvrdil norovírus. Zaznamenaných bolo jedenásť epidémií s počtom päť až devätnásť ochorení.“
Ako ďalej dodáva, potraviny môžu byť kontaminované primárne, ak pochádzajú z infikovaných zvierat, alebo sekundárne, pri spracovávaní a manipulácii, rukami či kuchynským náradím. V rámci prevencie odporúča najmä častú osobnú hygienu či izoláciu chorých.
CDCP v snahe znížiť počet infekcií taktiež odporúča, aby chorí zamestnanci namiesto varenia pri sporáku a prípravy jedál zostávali doma v posteliach. Ako inštitúcia uvádza, jeden z piatich pracovníkov v reštauráciách sa priznal, že aj napriek chorobe, ktorá ako sprievodné symptómy zahrňovala aj zvracanie či hnačku, ďalej pracoval. Portál Businessweek upozorňuje, že takéto pracovné odhodlanie a nasadenie je dôsledkom nízkych miezd a neplateného nemocenského. Kuchári či obsluha si často maródku nedovolia vybrať ani zo strachu pred vyhodením z práce.
Podľa USA Today dobrou správou je, že vedci pracujú na vakcíne proti norovírusom, hoci je výskum ešte v ranej fáze. Ochorenie, ktoré norovírus spôsobuje, trvá približne dva až tri dni, čo nie je takým fatálnym odrovnaním organizmu ako v prípade salmonely či baktérie E. coli, odľahčuje situáciu potravinový expert Doug Powell.