Ceny potravín na Slovensku zaznamenali aj v septembri medziročný nárast o 3,2 percenta. Tým kopírujú augustové tempo rastu. Podľa nedávno zverejnenej štruktúry cien sa do pozornosti podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša dostávajú slepačie vajcia, ktoré spolu s maslom patria medzi tohtoročné cenové hity v nepriaznivom zmysle.
Ceny spracovaných potravín v septembri narástli medziročne o 4,6 percenta, kým nespracované o 1,3 percenta. Hoci medzimesačné ceny nespracovaných potravín sezónne mierne klesli, zaznamenali menej výrazný pokles ako v septembri minulého roka, čím nedávajú dobré vyhliadky do budúcnosti. Marek Gábriš uvádza, že suché a teplé letá spojené s povodňami v neskoršom období spôsobujú tlak na ceny nespracovaných potravín, čo sa následne prejaví aj v cenách spracovaných produktov.
Významným faktorom rastu cien vajec je šírenie vtáčej chrípky, ktoré negatívne ovplyvňuje farmy a zároveň nadchádza obdobie sezónneho zvýšeného dopytu po tomto produkte. Na obchodovanie s potravinami okrem toho vplývajú aj podmienky klimatickej zmeny a geopolitické aspekty ako ohrozovanie čiernomorských prepravných trás zo strany Ruska.
Podľa údajov organizácie FAO svetový index cien potravín v septembri vzrástol výrazne, s najprudším rastom za posledný rok a pol. Zdraženie sa týkalo predovšetkým cukru o 10,4 percenta, obilnín o tri percentá a mliečnych výrobkov o 3,8 percenta. Na miestnom trhu by rastúca konkurencia a príchod nových hráčov mohli podľa analytika poskytnúť určitú protiváhu, avšak globálne faktory pravdepodobne budú dominovať.