Každý deň sa na svete vyhodí viac ako miliarda porcií jedla, vyplýva podľa denníka The Guardian zo zverejnenej správy OSN, ktorá každoročne vypracováva takzvaný Index plytvania jedlom.

Na svete pritom podľa posledných dát z roku 2022 hladuje asi 783 miliónov ľudí, uvádza tiež správa.

Najviac plytvajú domácnosti

Nazmar prichádza asi pätina jedla, pričom niekedy je na vine rozhadzovanie alebo zlé plánovanie, inokedy nedostatočný prístup k chladničkám, mrazničkám alebo iným spôsobom skladovania.

Vyhadzovanie jedla sa týka tak bohatých, ako aj chudobných krajín.

Najväčšia časť vyhodeného jedla, asi 60 percent, sa pripisuje domácnostiam. Za rok to predstavuje asi miliardu ton vyhodeného jedla.

K plytvaniu významne prispievajú aj služby ako reštaurácie alebo jedálne, ktoré majú zodpovednosť za asi 28 percent vyhodených potravín. Obchody potom k plytvaniu prispievajú z asi 12 percent, vyplýva z posledných dostupných dát z roku 2022.

Prispievanie ku klimatickej kríze

Tieto čísla neberú do úvahy, že asi 13 percent potravín príde nazmar pred dodaním na trh, často kvôli tomu, že sa potraviny pokazia alebo nezodpovedajú štandardom ohľadom veľkosti či vzhľadu.

Vyhadzovanie jedla nie je problém len kvôli drancovaniu prírodných zdrojov, ale aj kvôli tomu, že významne prispieva ku klimatickej kríze a ohrozuje biodiverzitu. Plytvanie jedlom prispieva k asi desiatim percentám svetových emisií skleníkových plynov.

Intenzívne poľnohospodárstvo potom vytláča voľnú prírodu. Asi štvrtina poľnohospodárskej pôdy pritom slúži na produkciu jedla, ktoré sa vyhodí, zhrnul The Guardian.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Jedlo z reštaurácie vo vlastnom aj drahšie obedy. Brusel chce viac recyklovať a ekologizovať