Cena kakaa na komoditnej burze v Londýne v tomto roku zaznamená zrejme najvyšší nárast za viac ako tri desaťročia. Pre spotrebiteľov to okrem iného znamená, že by sa mohli ďalej zvyšovať ceny čokolády.
Cena najaktívnejšieho termínového kontraktu od začiatku roka stúpla o 72 percent, čo je najviac od roku 1989. Smeruje k hodnote viac ako 3 500 libier (cez štyritisíc eur) za tonu, uviedla agentúra Bloomberg. Zvýšila sa aj cena kontraktu v New Yorku, a to najviac za posledných 20 rokov.
Dodávky kakaa na trh celý rok obmedzovali problémy so zberom v západnej Afrike, ktorá je najväčšou pestovateľskou oblasťou na svete a ktorá sa na globálnych dodávkach podieľa takmer 70 percentami.
Extrémne dažde v posledných mesiacoch podporili rozvoj chorôb, ktoré zničili plodiny. Sezónny nástup prašného saharského vetra by teraz mohol spôsobiť, že kakaové bôby vyschnú.
Prudký rast cien zvýšil náklady výrobcov cukroviniek a sladkostí. Očakáva sa pritom, že nedostatok kakaa bude pokračovať. Finančná spoločnosť Rabobank tento mesiac predpovedala, že produkcia v terajšej pestovateľskej sezóne bude nižšia ako očakávaná spotreba.
Výrobcovia čokolád, ako je Hershey alebo Nestlé, zvyčajne nakupujú kakao s veľkým predstihom. Vzhľadom na to, že zásoby dochádzajú a ceny zostávajú vysoké, budú musieť za kakao zaplatiť viac a tieto náklady zrejme nakoniec prenesú na spotrebiteľov.