Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozorňuje, že jedno z najpoužívanejších umelých sladidiel na svete môže byť rakovinotvorné. Ide o aspartám, pričom agentúra Bloomberg sa snažila zodpovedať najdôležitejšie otázky ohľadom potenciálneho rizika tejto látky, ktorá sa nachádza v tisíckach potravín bez cukru, od nealkoholických nápojov po želé a žuvačky.
Čo je aspartám?
Aspartám je obľúbený u výrobcov potravín pre svoju veľmi vysokú úroveň sladkosti a nízky počet kalórií. Vyrába sa kombináciou dvoch prirodzene sa vyskytujúcich aminokyselín, fenylalanínu a kyseliny asparágovej. Objavil ho v roku 1965 americký chemik James M. Schlatter. Údajne hľadal lieky proti vredom a olízal si prst, na ktorom mal zlúčeninu oboch látok, čím objavil jej sladkosť.
V čom sa aspartám používa?
Náhradka cukru sa nachádza v tisíckach produktov vyrobených niektorými z najväčších svetových výrobcov potravín, medzi nimi Coca-Cola a PepsiCo, ktorí ju používajú vo svojich produktoch s nulovým obsahom cukru. Mars ju pridáva do žuvačiek Wrigley’s. Predáva sa tiež ako bežné sladidlo pod obchodnými názvami ako Equal a NutraSweet.
Čo povie WHO?
WHO plánuje podľa agentúry Reuters 14. júla zverejniť dve správy o aspartáme. Očakáva sa, že upozorní na riziko rakoviny. Ďalšia správa Spoločnej organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo WHO má poskytnúť aktualizované hodnotenie rizika sladidla. Bude sa týkať prijateľného denného príjmu aspartámu a ďalších možných nepriaznivých účinkov jeho konzumácie.
Čo hovoria súčasné usmernenia?
Úrady prvýkrát vydali hodnotenie aditíva v roku 1981 a dospeli k záveru, že prijateľný denný príjem aspartámu je 40 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti. Americký úrad pre potraviny a liečivá považuje aspartám za bezpečný od roku 1974, keď túto zlúčeninu schválil na „použitie ako stolové sladidlo, do žuvačiek, studených raňajkových cereálií a suchých základov pre určité potraviny“. V roku 1996 bol schválený na použitie ako „všeobecné sladidlo“.
Aká bola odozva odvetvia?
„Vo vedeckej a regulačnej komunite existuje široký konsenzus, že aspartám je bezpečný. Je to záver, ku ktorému znova a znova dospeli agentúry pre bezpečnosť potravín na celom svete,“ uviedla pre Bloomberg vo vyhlásení Americká asociácia nápojov. Coca-Cola a PepsiCo odmietli zatiaľ záležitosť komentovať.