Jedlý hmyz ako takzvaná nová potravina nie je v Slovenskej republike pre obchodné reťazce a ani pre agrosektor zatiaľ významným biznisom. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré uviedli predstavitelia potravinárskej výroby, obchodu, potravinárskeho výskumu a hygieny.

Hmyz ako budúci doplnok stravy

„Chov hmyzu v podmienkach SR ako alternatívnej potraviny je pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov zatiaľ okrajovou témou. Aktuálne sa sústreďujú na výrobu potravín tradičným spôsobom, a to prostredníctvom pestovania poľných plodín a chovu hospodárskych zvierat,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Je podľa nej na rozhodnutí samotných spotrebiteľov, aké potraviny budú v budúcnosti preferovať, či tie tradičné alebo nové, alternatívne k súčasnému spôsobu výroby. „Podľa nášho názoru potraviny vyrobené z hmyzu budú aj v blízkej budúcnosti predstavovať doplnok k súčasnej pestrej ponuke potravín,“ myslí si hovorkyňa SPPK.

Skôr rastlinná báza ako hmyz

Mýty, že potravinári budú musieť povinne pridávať do výrobkov nejaké suroviny z hmyzu je podľa slov Jany Venhartovej, riaditeľky Potravinárskej komory Slovenska potrebné vyvracať. „Stanovuje sa kategória výrobkov, do ktorých ich možno pridávať, aj s maximálnym množstvom. Rovnako sú stanovené podmienky na označovanie, vrátane alergénov. Maďarsko a Rumunsko notifikovali národné vyhlášky s dodatočnými povinnosťami ohľadom označovania/vystavovania výrobkov. Podobný poslanecký návrh bol aj v Národnej rade SR, ale nedostal sa na prerokovanie,“ poznamenala Venhartová.

Trend v Európe podľa predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu Martina Krajčoviča nie je obracať sa vo výžive na potraviny z hmyzu, ale skôr k potravinám pôvodom z rastlín. „Aj tie krajiny, kde legislatíva je smerom k hmyzu oveľa pozitívnejšia alebo menej regulovaná, nepriniesla nejaké výsledky v podobe jeho väčšej konzumácie. Celoeurópske trendy sa skôr prikláňajú k potravinám na rastlinnej báze a k živočíšnym potravinám, kde bol zabezpečený welfare (dobré životné podmienky) zvierat,“ povedal Krajčovič.

Potenciál zatiaľ s vysokou cenou

Marek Vízy, konateľ nitrianskej spoločnosti, ktorá cez webovú stránku predáva jedlý hmyz tvrdí, že táto potravina má určite svoju budúcnosť. „Má mnoho nutričných a environmentálnych výhod, jeho cesta do potravín je ešte dlhá. Dôvodom je najmä cena spôsobená slabým dodávateľským a spracovateľským reťazcom, ako aj nízkym dopytom. Na to, aby vzrástol dopyt, je potrebná osveta, zníženie cien a vyvracanie hoaxov, ktoré sa šíria internetom. Spomínané vyššie ceny a šíriace sa nepravdy majú dosah aj na nižšie predaje, s ktorými stále bojujeme,“ podčiarkol Vízy. Napríklad „Set chrumkavé cvrčky 3 x 15 g“ stojí v tomto obchode 8,50 eura.

„Vzhľadom k potenciálnym biologickým, chemickým, fyzikálnym, alergénnym a toxickým rizikám spojeným s konzumáciou hmyzu, je ideálne konzumovať hmyz, ktorý bol vychovaný na farmách za kontrolovaných podmienok a pre ktorý boli dodržiavané prísne hygienické a dezinfekčné požiadavky v celom reťazci výroby,“ upozornil Jozef Golian, profesor na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.

Nové potraviny na únijnom zozname

Eva Jóžeffiová z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR doplnila, že hmyz určený na ľudský konzum rieši euronariadenie o nových potravinách. Novou potravinou je podľa nariadenia akákoľvek potravina, ktorá nebola v EÚ pred 15. májom 1997 vo významnej miere používaná na ľudskú spotrebu, a to bez ohľadu na dátumy pristúpenia členských štátov k EÚ. V únijnom zozname nových potravín je z druhov hmyzu podľa nej zaradený múčiar obyčajný, koník sťahovavý, svrček domový a potemník stajňový.

Povoleniu uvedených druhov hmyzu podľa nej predchádzalo vedecké posúdenie Európskym úradom pre bezpečnosť potravín.

„Povolené druhy hmyzu sa môžu používať ako nová potravina v súlade s podmienkami uvedenými v únijnom zozname nových potravín, teda len do konkrétnych kategórií potravín za dodržania najvyšších prípustných množstiev a špecifických požiadaviek na označenie takýchto potravín,“ dodala odborníčka z ÚVZ SR.

Ďalšie dôležité správy

foto kukucka martin;jedla z hmyzu;18.11.2007;jedla z hmyzu, na fotke zena ktora je pojeda, zere, hmyz, jedlo, hmyz, cerviky.
Neprehliadnite

Červíky na tanieri Európanov? Úrad schválil ich použitie na konzumáciu ľuďmi