Stres na tanieri: Ako jedlo ovplyvňuje imunitu
Mnohí z nás počas nepríjemného stresu hľadajú útechu v jedle. Iba zriedka ju však objavujeme v špenáte alebo mrkve, ale skôr v čokoládových keksíkoch a slaných chrumkách. A práve to je problém. Pri strese sa v tele zvyšuje hladina kortizolu, čo podporuje chuť na nezdravé potraviny bohaté na cukry a tuky. Tieto jedlá však imunitu nepodporia – naopak, môžu ju oslabiť.
Nadbytok jednoduchých cukrov znižuje schopnosť bielych krviniek bojovať proti infekciám až na niekoľko hodín, takže telo to má naozaj sťažené.
Ak preto chcete dať svojmu organizmu šancu, je načase zamerať sa na jedlá, ktoré stres znižujú a zároveň posilňujú imunitu.
Ktoré potraviny vaša imunita miluje?
Existuje množstvo potravín, ktoré obsahujú dôležité vitamíny, minerály a antioxidanty, schopné prirodzene podporiť obranyschopnosť nášho tela. Ovocie bohaté na vitamín C, ako sú citrusy a kivi, listová zelenina plná železa a zinku, či fermentované potraviny s probiotikami, sú pre imunitu ako dar z nebies.
- Citrusy a červená zeleninaNajmä pomaranče, grapefruity, citróny a červená paprika sú doslova plné vitamínu C, ktorý podporuje tvorbu bielych krviniek, chrániacich telo pred infekciami. Pri ich spracovaní je však dôležité dbať na to, aby sa vzácny vitamín z nich nevytratil, čo je možné docieliť napríklad používaním rýchlej techniky varenia a dusenia v kvalitnej hlbokej panvici.
- Cesnak ako prírodné antibiotikumObsahuje alicín, látku so silnými antibakteriálnymi a antivírusovými účinkami. Stačí ho pridať do polievok, omáčok alebo si ho jemne opražiť na panvici. No pozor – aby si zachoval svoje účinky, nepreháňajte to s veľmi vysokou teplotou.
- Zázvor a kurkumaTieto koreniny sú známe svojimi protizápalovými vlastnosťami. Zázvorové čaje či polievky dochutené kurkumou nielen zahrejú, ale aj podporia vašu obranyschopnosť. Zaujímavé je, že ak kurkumín spojíte s čiernym korením, obsahujúcim piperín, jeho vstrebávanie sa môže zvýšiť až o 2000 %! Preto sa často odporúča pridávať do jedál s kurkumou štipku čierneho korenia alebo spomínaný zázvor.
- Orechy a semienkaSú bohaté na zinok, vitamín E a zdravé tuky. Skvelé sa hodia do šalátov alebo ako chrumkavý topping na teplé pokrmy. Ich jemné praženie na nepriľnavej panvici vám zaručí, že si zachovajú maximum výživných látok a skvelú chuť. Orechy sú bohaté aj na bielkoviny, vlákninu a minerály, pričom pravidelná konzumácia orechov môže priaznivo podporovať zdravie srdca, znižovať zápal, zlepšovať mozgové funkcie a pomáhať pri udržiavaní zdravej hmotnosti.
- Listová zeleninaŠpenát, rukola či kel obsahujú železo, ktoré je dôležité pre správnu funkciu imunitného systému. Najlepšie chutia, ak ich len krátko podusíte – ideálne v hrnci s parným košom, aby si zachovali svoje vitamíny.
Správnym výberom potravín môžete nielen posilniť organizmus, ale aj znížiť riziko viacerých chorôb a zápalov.
Ako na to, aby ste nepripravili vitamíny o život a telo o potrebnú silu?
Nie je jedno, čo varíte, ale ani ako to varíte, pretože nesprávne techniky varenia môžu zničiť cenné živiny, ktoré vaše telo potrebuje na boj proti stresu a infekciám.
Tu je niekoľko tipov, ako sa tomu vyhnúť:
- Namiesto praženia duste. Praženie pri vysokých teplotách ničí vitamíny, zatiaľ čo dusenie alebo varenie v pare ich zachováva. Moderné hrnce s nepriľnavým povrchom sú na takéto tepelné spracovanie ideálne, pretože minimalizujú potrebu oleja a bránia pripekaniu.
- Vyhnite sa dlhému vareniu. Vitamín C a ďalšie citlivé látky sa pri dlhšom varení rozkladajú. Preto je lepšie zeleninu variť len pár minút, napríklad v hlbokých panviciach alebo hrncoch, ktoré rovnomerne rozvádzajú teplo.
- Používajte kvalitné suroviny. Čerstvé potraviny obsahujú viac živín. Ak ich preto pripravujete v riade, ktorý má nepriľnavý povrch, nemusíte pridávať priveľa tuku, a tak si pokrm zachová prirodzenú chuť a výživovú hodnotu.
- Investujte do kvalitného riadu. Kvalitné panvice a hrnce nielen uľahčujú prípravu, ale tiež chránia potraviny pred stratou živín. Najnovšie riady sú za týmto účelom dokonale spracované. Umožňujú zdravé varenie bez zbytočného tuku so zachovaním všetkých cenných látok.
Ak naopak varíte na starých panviciach, môžu sa do jedla uvoľňovať nežiaduce látky a straty vitamínov sú vyššie. Praskliny, štrbiny alebo poškodené povrchy môžu tiež zachytávať zvyšky jedla, čo zvyšuje riziko rozmnožovania baktérií.
Online obchod Tescoma.sk vám ponúka široký výber vysoko kvalitných panvíc, hrncov a ďalšieho kuchynského riadu, ktoré sú navrhnuté tak, aby vám spracovanie obľúbených pokrmov po dlhé roky uľahčovali bez zbytočných kompromisov.
Takéto zdravé varenie je základom silnej imunity. Navyše, keď pripravíte jedlo, ktoré nielen skvelo chutí, ale aj posilňuje telo, budete mať väčšiu šancu zvládnuť náročné obdobia bez stresu a chorôb. S kvalitným riadom je varenie tiež efektívne, ale aj zábavné. Tak si to s ním vyskúšajte a budete fit nielen po fyzickej, ale aj psychickej stránke.