Podľa neho jednou z hlavných príčin sú takzvané letákové akcie obchodných reťazcov, ktoré sa predbiehajú v tom, ktoré z nich ponúknu svojim zákazníkom kura za najnižšiu cenu.

V prvých týždnoch tohto roka ceny za kura chladené poklesli v rámci akcií na úroveň 1,27 až 1,44 eura za kilogram. Znamená to, že dlhodobo je takáto cena pre producentov neprijateľná a pre mnohých z nich likvidačná.

Nepriaznivá situácia s hydinovým mäsom pretrváva naďalej aj v sektore stravovania. V gastro sektore školského stravovania je aj naďalej veľmi nízky podiel slovenského hydinového mäsa, ktorý sa nedarí zvýšiť.

Podľa tvrdenia Ivana Grófa zo spoločnosti Hybrav, na trhu by v súvislosti so zvýšeným dopytom vajec pred veľkonočnými sviatkami z domácej produkcie nemal byť problém.

Avšak podľa informácií, ktoré majú hydinári k dispozícii, obchodné reťazce majú podpísané zmluvy na dovoz vajec zo zahraničia. A to by tiež znamenalo ohrozenie slovenských chovov.