Vývoj výrobných nákladov v roku 2024 hydinári nevedia odhadnúť. Preto je aj veľmi ťažké odhadnúť, aké budú výsledky hospodárenia v sektore. Uviedol to riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.
„Pri cenách potravín je nevyhnutné rozlišovať medzi cenami spotrebiteľskými, ktoré stanovuje obchod, nie výrobca potraviny a vidí ich spotrebiteľ na pulte a medzi cenami odbytovými, ktoré stanovujú výrobcovia potravín a za ktoré predávajú potraviny svojim odberateľom,“ vysvetlil.
„Za roky 2022 až 2023 sme zaznamenali nárast cien kŕmnych zmesí pre hydinu o 70 percent. To sa negatívne prejavilo na ekonomike chovu hydiny, pretože každé zvýšenie cien kŕmnych zmesí má zásadný vplyv na rast výrobných nákladov v chove hydiny,“ priblížil.
Dôvodom je podľa neho skutočnosť, že náklady na krmivá predstavujú 60 percent všetkých nákladov spojených s výkrmom hydiny a viac ako 50 percent nákladov pri produkcii vajec.
Zastropovanie cien elektrickej energie a plynu znamenalo pre chovateľov a spracovateľov hydiny opätovné výrazné zvýšenie cien energií od začiatku roku 2023.
„Výrazný rast cien výrobných nákladov bolo nevyhnutné premietnuť aj do odbytových cien potravín. V druhej polovici roku 2023 prišlo k stabilizácii cien vstupov, ako aj potravín a u mnohých komodít aj k ich miernemu zníženiu,“ dodal Molnár.