Opatrenia na zabránenie šírenia nového koronavírusu obmedzili ubytovacie a stravovacie zariadenia pôsobiace v cestovnom ruchu. Potravinárske podniky zasa zápasia s poklesom počtu pracovníkov, pričom im narastajú objednávky zo strany obchodnej siete.

PKS spolu s AHRS preto vytvorili nástroj, ktorým sa budú navzájom informovať o počte pracovníkov, ktorých majú hotelieri a majitelia reštaurácií k dispozícii, a na druhej strane ich spojí s potravinárskymi podnikmi, ktoré potrebujú pracovnú silu do výroby alebo logistiky.

„Vyzývame preto všetky potravinárske prevádzky, aby nahlasovali počet chýbajúcich kapacít v logistike a vo výrobe a na druhej strane ubytovacie a stravovacie prevádzky, či už hotely, reštaurácie, alebo iné zariadenia, aby nahlásili počet zamestnancov, ktorých môžu uvoľniť na prácu v potravinárskych podnikoch,“ uviedli obe organizácie.

Zároveň podotkli, že zamestnanci v hoteloch a reštauráciách sú držiteľmi zdravotných preukazov, ktoré sú na prácu v potravinárskej výrobe nevyhnutné. Súčasne zamestnávateľom pomôžu aj v príprave potrebných dokumentov na právne ošetrenie dočasného pridelenia zamestnancov, aby boli dodržané pracovnoprávne predpisy.

Do iniciatívy PKS a AHRS sa zapojili aj ďalšie organizácie ako je Zväz spracovateľov mäsa, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Slovenský mliekarenský zväz, Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, Únia potravinárov Slovenska a ich členské organizácie.