Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) OSN v nedávnej štúdii zistila, že rozsah svetovej pôdy postihnutej nadbytkom soli zrejme prudko stúpne, čo môže mať devastujúci vplyv na výrobu potravín. Nadbytok soli v súčasnosti postihuje celosvetovo zhruba 1,4 miliardy hektára pôdy (desať percent), ohrozená je ďalšia miliarda. V niektorých oblastiach môže dôjsť až k 70-percentnému poklesu úrody, varuje Guardian.
Nadmerná slanosť znižuje úrodnosť pôdy, pretože obsiahnutá soľ berie rastlinám vodu. Okrem toho mení fyzickú štruktúru pôdy, spôsobuje jej zhlukovanie a zvyšuje jej náchylnosť na eróziu.
Za nárast slanosti môžu najmä zlé poľnohospodárske praktiky a zmena klímy. Experti z FAO očakávajú, že rastúce teploty problém ešte viac zhoršia. Zvyšujúce sa hladiny morí napríklad spôsobia prienik slanej vody do pobrežných oblastí. Pri súčasných trendoch bude so slanosťou do konca tohto storočia celosvetovo bojovať štvrtina až tretina všetkej pôdy.
Za účelom zvýšenia úrody sa poľnohospodári často uchyľujú k problematickým praktikám vrátane nadmerného využívania pôdy či zlého odvodňovania. Podľa správy FAO sa globálne využitie vody za posledné storočie zvýšilo šesťnásobne. Toto nadmerné čerpanie podzemných vôd spôsobuje ich salinizáciu. V niektorých prípadoch zas poľnohospodári zavlažujú pôdu vodou zlej kvality alebo slanou vodou či zneužívajú chemické hnojivá. Odstraňovanie hlboko zakorenených rastlín vrátane stromov môže takisto zvyšovať slanosť pôdy.