Až 52 percent gastropodnikov ďalšiu vlnu koronakrízy neprežije, ak by pomoc od štátu bola rovnaká ako v prechádzajúcom krízovom období. Vyplýva to z prieskumu vykonaného na vzorke viac ako 500 reštaurácií, signatárov iniciatívy Pomoc pre gastro.
Podľa prieskumu 9 percent podnikov po druhej vlne koronakrízy už neotvorilo. Vyše 60 percent podnikateľov v slovenskom gastrosektore už v prvej vlne pandémie pristúpilo k prepúšťaniu zamestnancov.
Pre vyše 40 percent podnikov tvorilo obedové menu základ tržieb. Až 90 percent podnikateľov deklaruje zlú finančnú situáciu.
Podľa prieskumu vyše 50 percentám gastropodnikov by pomohlo naštartovanie spotreby formou poukazov na stravu.
Z prieskumu tiež vyplynulo, že takmer 60 percentám podnikov chýba kvalifikovaný personál a 45 percent podnikov podľa zistení iniciatívy avizuje menej hostí ako pred pandémiou.