Ešte koncom minulého roka spoločnosť evidovala 8 037 subjektov podnikajúcich v reštauračných službách. Na porovnanie, v roku 2010 pôsobilo v oblasti okolo 4 500 prevádzok.

„Turbulentnými rokmi pri zakladaní a rušení reštaurácií či pohostinstiev boli roky 2012 až 2017,“ vysvetľuje analytička Bisnode Petra Štěpánová. „Najviac reštaurácií a krčiem otvorili Slováci v rokoch 2012 (742 prevádzok) a 2013 (958 podnikov).“

Vývoj počtu otvorených a zrušených reštaurácií na Slovensku
Rok Počet otvorených reštaurácií Počet zatvorených reštaurácií Celkový počet reštaurácií
2010 609 95 4520
2011 633 99 5230
2012 742 136 5790
2013 958 145 6310
2014 489 280 6703
2015 445 307 6798
2016 505 309 7026
2017 641 309 7511
2018 691 168 8037
2019 92 13 8143
ZDROJ: Bisnode

Naopak, v nasledujúcich štyroch rokoch padali rekordy v počte zatvorených prevádzok. Najviac z nich pritom ukončilo podnikanie v rokoch 2016 a 2017.

Kuchári a čašníci vydržia jeden rok

Ako analytička dodáva ďalej, prevádzkovanie reštaurácií a pohostinstiev patrí dlhodobo k obľúbených oblastiam podnikania, a to aj napriek tomu, že trpí nedostatkom kuchárov a čašníkov, ako aj vysoko konkurenčným prostredím.

Podľa odhadov Mareka Harbuľáka, generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, chýba na našom pracovnom trhu až okolo 5-tisíc

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa