Ešte koncom minulého roka spoločnosť evidovala 8 037 subjektov podnikajúcich v reštauračných službách. Na porovnanie, v roku 2010 pôsobilo v oblasti okolo 4 500 prevádzok.
„Turbulentnými rokmi pri zakladaní a rušení reštaurácií či pohostinstiev boli roky 2012 až 2017,“ vysvetľuje analytička Bisnode Petra Štěpánová. „Najviac reštaurácií a krčiem otvorili Slováci v rokoch 2012 (742 prevádzok) a 2013 (958 podnikov).“
Vývoj počtu otvorených a zrušených reštaurácií na Slovensku | |||
Rok | Počet otvorených reštaurácií | Počet zatvorených reštaurácií | Celkový počet reštaurácií |
2010 | 609 | 95 | 4520 |
2011 | 633 | 99 | 5230 |
2012 | 742 | 136 | 5790 |
2013 | 958 | 145 | 6310 |
2014 | 489 | 280 | 6703 |
2015 | 445 | 307 | 6798 |
2016 | 505 | 309 | 7026 |
2017 | 641 | 309 | 7511 |
2018 | 691 | 168 | 8037 |
2019 | 92 | 13 | 8143 |
ZDROJ: | Bisnode |
Naopak, v nasledujúcich štyroch rokoch padali rekordy v počte zatvorených prevádzok. Najviac z nich pritom ukončilo podnikanie v rokoch 2016 a 2017.
Kuchári a čašníci vydržia jeden rok
Ako analytička dodáva ďalej, prevádzkovanie reštaurácií a pohostinstiev patrí dlhodobo k obľúbených oblastiam podnikania, a to aj napriek tomu, že trpí nedostatkom kuchárov a čašníkov, ako aj vysoko konkurenčným prostredím.
Podľa odhadov Mareka Harbuľáka, generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, chýba na našom pracovnom trhu až okolo 5-tisíc
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?