Vo Francúzsku vlani druhý rok stúpla spotreba mäsa, v priemere o 0,8 percenta. Naopak, znížil sa objem mäsa predaného v surovom stave. Francúzi si ho stále radšej dávajú už pripravené, najčastejšie v reštauráciách. Priemerná spotreba mäsa na obyvateľa v minulom roku dosiahla 85,2 kilogramu, čo je zhruba rovnako ako v Česku. Najnovšie údaje zverejnil poľnohospodársky štatistický úrad Agreste.
Tretinu z celkového nárastu spotreby mäsa je možné pripísať prirodzenému rastu počtu obyvateľov, dve tretiny idú potom na vrub väčšieho apetítu ľudí. Po viac ako dvoch rokoch pandémie, keď ľudia nemohli chodiť do reštaurácií a mäso si pripravovali takmer výlučne doma, sa trend opäť obracia a Francúzi sa vracajú ku konzumácii mäsa mimo domova, napísal denník Le Figaro.
V mäsiarstvach sa najviac zvýšil záujem o bravčové mäso, ktorého predaj vzrástol o 1,6 percenta. Dopyt po hovädzom stúpol o percento, ale v rokoch 2020 a 2021 zaznamenali najnižší dopyt po hovädzom za posledných 20 rokov, uvádza Agreste. Záujem o hydinu klesol o 0,4 percenta, najmä pre dopady vtáčej chrípky na chov moriek a kačíc.
Kuracie mäso vlani vo Francúzsku po prvý raz v celkovom objeme spotreby prekonalo hovädzie, oba druhy tvoria okolo 26 percent predaných objemov. Dopyt je taký vysoký, že sa polovica kuracieho do Francúzska dováža, najčastejšie z Belgicka a z Poľska. Na prvom mieste je naďalej bravčové s 37,6 percentami. Slnečné počasie vlani tiež prispelo zhruba k päťpercentnému rastu predaja klobások a špízov na gril.