Tento rok však hrozí, že tejto pochúťky bude málo a že jej cena bude výrazne vyššia ako v minulosti. Chovy husí a kačíc sa znížili kvôli vtáčej chrípke a vojna na Ukrajine zvýšila náklady na výkrm. Očakáva sa tak pokles ponuky o 30 až 40 percent. S odvolaním sa na združenie producentov foie gras to napísal denník Le Parisien.
V porovnaní s prvým polrokom 2020 sa náklady na produkciu foie gras zvýšili o 28 percent. Hlavnou príčinou sú popri vyšších nákladoch na kŕmne obilniny a na energiu tiež vyššie ceny za dopravu a balenie. Už na jar združenie varovalo pred poklesom produkcie. Kvôli výskytu vtáčej chrípky sa v rôznych častiach krajiny prerušil chov husí a kačíc.
Francúzsko je popredným producentom aj konzumentom foie gras, produkcia tejto pochúťky ale klesá. Podľa združenia sa vlani produkcia vo Francúzsku znížila na 11 674 zo 14 593 ton v roku 2020. V roku 2019 produkcia predstavovala 16 764 ton.
Vykrmovanie kačíc a husí pre foie gras je však veľmi kontroverzné, pretože táto metóda je považovaná za krutú. Vo Francúzsku sa proti tomu čoraz častejšie protestuje, upozornila agentúra DPA.