Menej konkurencieschopné cukrovary sa idú zatvárať. Nemecký cukrovarnícky koncern Sudzucker už oznámil zatvorenie piatich cukrovarov v domovskom Nemecku, Francúzsku i Poľsku.

Posledné dva slovenské cukrovary v Trenčianskej Teplej a Seredi, ktoré zostali z vyše desiatky socialistických cukrovarníckych fabrík, by mali preosievanie európskej výroby cukru prežiť. Predpokladá to predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič, ktorý zároveň šéfuje Považskému cukrovaru patriacemu do nemeckej skupiny Nordzucker.

Prežijú len najefektívnejší

Líder domácich cukrovarníkov hovorí, že súčasná priemerná európska cena cukru na nízkej úrovni okolo 315 eur za tonu môže tlačiť do strát aj tie najefektívnejšie európske cukrovary. Obaja slovenskí spracovatelia by však toto obdobie mali prežiť vďaka nedávnym investíciám do zmodernizovania a rozšírenia ich výrob.

M. Abelovič približuje, že poľský cukrovar, ktorý ide Sudzucker v súčasnosti zatvárať, vie denne spracovať iba tri tisícky ton repy. Oba slovenské cukrovary majú svoje denné spracovateľské kapacity na šiestich tisícoch ton. Vo všeobecnosti platí, že čím je cukrovar väčší, tým je efektívnejší.

Druhý tuzemský cukrovar v Seredi pod názvom Slovenské cukrovary a je v rukách rakúskej cukrovarníckej skupiny Agrana. Pre Slovensko je dobré,

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa