„Keď nedávno trh s avokádom začal prekvitať, myslel som, že by bolo zaujímavejšie vysádzať hruškovec americký. Tak som s tým začal,“ hovorí Simon Kimani a ukazuje na prvé stromčeky, ktoré zasadil pred necelými desiatimi rokmi. Teraz má dva hektáre hruškovca amerického.

Toasty s avokádom sa objavujú na jedálničku európskych reštaurácií. Laura Hannoun na svojom blogu uvádza desať najlepších parížskych reštaurácií, kde je možné avokádo ochutnať. Torta z avokáda môže stáť až 14 eur. „Správna cena je medzi desiatimi a jedenástimi eurami,“ tvrdí dvadsaťpäťročná žena.

Desiatky ton ročne

V Keni sa avokádo pestuje na malých statkoch. Roľníci potom predávajú svoju úrodu exportným podnikom.

Pomocou rebríka zbierajú S. Kimani a jeho dvaja zamestnanci mačetou ešte zelené avokáda. Ovocie dozreje pri svojej dlhej púti do Európy. S. Kimani patrí ku skupine pestovateľov, ktorí predávajú avokádo firme Fair Trade Company Limited.

Bernard Kimutai, riaditeľ výroby v tejto firme, konštatuje od roku 2015 prudký nárast produkcie avokáda odrody Hass, ktorá je v Európe veľmi obľúbená. „V roku 2016 sme vyviezli dvadsať ton avokáda a vlani už štyridsať ton,“ uvádza.

S. Kimani každý rok zozbiera až sedem ton tohto ovocia, ktoré predáva v prepočte zhruba ani nie za 0,5 eura za kilogram. Fair Trade Company Limited ho potom vyváža hlavne do Španielska a Holandska.

Jednoduchšie a viac peňazí

Na regáloch v európskych supermarketoch kenské avokáda, kde predávajú kus za jedno euro, ležia vedľa mexických, izraelských a čilských.

„Snažíme sa zlepšovať kvalitu, aby sa 90 percent produkcie mohlo exportovať. Zvyšných desať percent sa využije na výrobu oleja,“ vysvetľuje B. Kimutai, ktorý plánuje otvorenie závodu na výrobu avokádového oleja.

Pestovanie hruškovca amerického je obzvlášť uspôsobené kenskému podnebiu: dve obdobia dažďov a pravidelné slnečné žiarenie, najmä okolo mesta Thika severne od Nairobi, kde ležia Kimaniho plantáže.

V terasovitom sade rastú stromy bez presného poriadku vedľa banánovníkov a kávovníkov. Táto zmes kultúr pôdu zúrodňuje.

„S kávou je veľa práce, ale s avokádom je to jednoduchšie, je z toho viac peňazí a menej práce,“ hovorí. Stromčeky zakúpil v štátnom družstve a po dva a pol roku už zarodili prvé avokáda, a to dvakrát do roka.

Podpora vlády

Kenská vláda podporuje poľnohospodárov, aby sa tomuto ovociu venovali. Ministerstvo poľnohospodárstva a kenský úrad pre pestovanie zdraviu prospešných rastlín Kephis organizujú kurzy pre malých poľnohospodárov, aby ich naučili avokádo pestovať. „Povzbudzujeme tiež mladých ľudí bez práce,“ hovorí riaditeľka Kephisu Esther Kimani.

Kenská vláda sa domnieva, že trh s avokádom je veľmi sľubný a môže pritiahnuť veľa mladých podnikateľov. Keňa je v pestovaní avokáda na šiestom mieste vo svete a prvým producentom v Afrike.

Dopyt rastie predovšetkým v bohatých krajinách, kde je zdravie významným faktorom, hovorí B. Kimutai a zdôrazňuje, že kenské avokáda sú pestované bez chemikálií.

Avokádo je pre organizmus veľmi zdravé, obsahuje veľa vitamínov, vlákniny a stopových prvkov a v Európe je súčasťou mnohých diét.