Analytici nevylučujú, že cena čokolády by mohla rásť aj naďalej. Index mliečnej čokolády, čo je vážený index cukru, sušenej srvátky, sušeného plnotučného mlieka, kakaového prášku a kakaového masla, ktoré sa vyrába z kakaových bôbov, je v porovnaní s minuloročnou Veľkou nocou vyšší o desať percent.

Len cena kakaového prášku stúpla o 26 percent. Kakaové maslo je drahšie skoro o pätinu a cukor o 15 percent, napísal ekonomický server Financial Times. Server CNN dodáva, že zvýšenie veľkoobchodných cien čokolády oznámili v posledných dvoch rokoch poprední svetoví výrobcovia tejto obľúbenej pochutiny Mondelez, Hershey’s, Lindt aj Nestlé.

Ceny kľúčových surovín na výrobu čokolády rástli aj následkom zlého počasia, ktoré negatívne ovplyvnilo zber v krajinách, v ktorých sa pestujú kakaovníky. S vlnami nečakaného sucha bojovala západná Afrika, odkiaľ pochádza viac ako 60 percent svetového kakaa.

Ghana, ktorá je druhým najväčším svetovým producentom hneď po Pobreží Slonoviny, zaznamenala od augusta do októbra najmenšie množstvo dažďových zrážok od roku 1999. Toto obdobie je pritom na pestovanie kakaa zásadné.

Okrem toho o mesiac skôr ako obvykle začal zo Sahary viať sezónny suchý a prašný vietor harmattan, ktorý spôsobuje ochladenie a obmedzuje slnečný svit.

Produkcia kakaa podľa odhadov v tomto roku klesne v Južnej Amerike, kde za suché počasie obviňujú klimatický jav El Niño. Naopak, spotreba čokolády vo svete sa zvyšuje, najmä v Ázii si ju obľubuje čoraz viac ľudí.

Švajčiarsky výrobca čokolády Lindt však podľa novín Financial Times tento mesiac uviedol, že minuloročné horúce leto a tohtoročná mierna zima spôsobili, že sa spotreba čokolády znížila. Podľa údajov jeho konkurenta Barry Callebaut klesol svetový trh s čokoládovými sladkosťami za tri mesiace do novembra skoro o štyri percentá.

„Keď sú vysoké teploty, ľudia obvykle jedia menej čokolády,“ uviedol podľa FT.com analytik Carlos Mera z Rabobank. Analytici tejto finančnej spoločnosti predpokladajú, že ceny kakaa a cukru budú kvôli počasiu a kurzovým zmenám naďalej výrazne kolísať.