Dostupnosť a spotreba základných potravín na Slovensku nie je ohrozená. Vyplýva to zo septembrovej aktualizácie Analýzy cenového vývoja základných druhov potravín z dielne Ministerstva financií, ktorou by sa mala v stredu zaoberať vláda.
„Cieľom analýzy bola aktualizácia zistení o existencii mimoriadnej trhovej situácie s priamym vplyvom na ceny základných potravín na tuzemskom trhu ohrozujúcim ich cenovú stabilitu alebo dostupnosť.
Aktualizácia analýzy preukázala, že nie je ohrozená dostupnosť a spotreba základných potravín. Vzhľadom na tieto zistenia považujeme realizáciu opatrení na podporu cenovej stability a dostupnosti základných potravín za dostatočnú,“ spresnil rezort financií.
V septembrovej aktualizácii sa podľa rezortu financií potvrdzuje, že na Slovensku sú v porovnaní so susednými štátmi nižšie ceny mäsa, no vyššie ceny chleba, jabĺk a zemiakov. V prípade bravčového karé, kurčiat a hovädzieho mäsa je cena na Slovensku v porovnaní s Poľskom o 20 percent nižšia. Mlieko je oproti Maďarsku a Poľsku taktiež lacnejšie o desať percent až 20 percent. Naopak vyššie sú ceny chleba, no pri chlebe nemusia štatistické úrady porovnávať úplne totožné produkty, čo môže vysvetľovať pozorované cenové rozdiely.
Ceny vajec klesli podľa rezortu financií v posledných mesiacoch na úroveň ceny v Česku. Cena masla je na Slovensku mierne vyššia než v Česku, no nižšia než v Poľsku a Maďarsku. Syr Eidam je na Slovensku drahší oproti susedným krajinám asi o desať percent. Jablká a zemiaky sú na Slovensku drahšie než v Poľsku a Maďarsku asi o 20 percent, ale cenovo sú na rovnakej úrovni ako v Česku.