Cukrovarníci v Seredi spustia v septembri novú sezónu, v ktorej očakávajú spracovanie zhruba 750-tisíc ton cukrovej repy. Pred jej začatím uviedli do prevádzky nový ekologický zdroj na výrobu tepla. Produkcia cukru sa tak stane podľa Erika Vicenu, zástupcu generálneho riaditeľa dodávateľskej spoločnosti PPA Controll, a. s., oveľa ekologickejšou.

Mondelez
Neprehliadnite

Mondelez kúpi grécku potravinársku firmu Chipita za dve miliardy dolárov

V areáli spoločnosti Slovenské cukrovary, s. r. o., začali s výstavbou novej modernej teplárne vo februári tohto roku, dodávateľ v priebehu niekoľkých mesiacov vybudoval aj regulačnú stanicu plynu, rozvody na dva zdroje paliva a ďalšie zariadenia, ktoré budú monitorovať bezpečnosť a ekologickosť prevádzky. Stavba si vyžiadala náklad 6,7 milióna eur. Slovenské cukrovary považujú túto sumu za investíciu do zefektívnenia výroby, ale aj ekológie.

Zariadenia boli skolaudované v auguste, od začiatku septembra je para, potrebná na výrobu cukru, získavaná v novej teplárni na zemný plyn a bioplyn. Pri výrobe cukru už nebude potrebná energia zo susediacej teplárne na hnedé uhlie. Hoci aj zemný plyn je fosílne palivo, jeho využívanie na energetické účely zaťažuje životné prostredie podstatne menej než spaľovanie tuhého paliva.