Nový výskum naznačuje, že ľudia sú vystavení tisíckam chemikálií, ktoré sa im do tela môžu dostať používaním obalových materiálov, akými sú plastové fľaše či nádoby na jedlo.
Odborníci zo švajčiarskej neziskovej organizácie Food Packaging Forum Foundation skúmali vyše 14-tisíc chemikálií, ktoré prichádzajúcich do kontaktu s potravinami. Výsledky štúdie zverejnili 17. septembra v časopise Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology. Vedci v ľudskom tele objavili až 25 percent analyzovaných chemikálií, teda zhruba 3 601 látok. Nachádzali sa vo vzorkách kože, vlasov, krvi, materského mlieka a tukového tkaniva.
Odborníci sa snažia pochopiť dlhodobý vplyv týchto chemikálií na zdravie. Niektoré z nich sú známymi karcinogénmi či toxínmi. Iné nebezpečné látky, ktoré štúdia v potravinách a telách našla, zahŕňajú bisfenol A (BPA) a ťažké kovy, ktoré môžu poškodzovať ľudskú DNA.