Ide o také malé množstvo, že samo o sebe zdraviu uškodiť nemôže, ale ak niekto konzumuje potraviny balené a skladované v plastoch pravidelne, je jeho organizmus chronicky vystavený nízkym dávkam preukázateľne škodlivých látok ako formaldehyd.
K článku sa podľa denníka The Guardian vyjadrila okrem iných aj nadácia zaoberajúca sa obalmi potravín. Jej členovia uvádzajú, že karcinogénny formaldehyd sa v obalových materiáloch legálne používa a prítomný je aj v plastových nápojových fľašiach alebo v riadoch z plastu.
Nejde len o formaldehyd, ale o asi 400 chemikálií vrátane bisfenolu A využívaného pri výrobe plastov, tributylcínu, triklozánu alebo ftalátov. "Kým odborníci o týchto látkach stále debatujú, konzumenti sú im denne a väčšinou nevedomo vystavení," napísali členovia nadácie.
Podľa nich by sa do rutinne vykonávaných toxikologických analýz malo zahrnúť aj pátranie po bunkových zmenách, ktoré nastávajú pri kontakte obalov s potravinou a ktoré môžu napríklad spôsobovať hormonálne zmeny.
Autori článku upozorňujú tiež na ťažkosti výskumu dlhodobého účinku vystavenia organizmu týmto chemikáliám, pretože balené potraviny konzumuje väčšina ľudí a nebude teda možné vytvoriť kontrolnú skupinu, ktorá im po dlhšiu dobu vystavená nebola.
O to väčší dôraz by sa mal podľa skupiny klásť na výskum, ktorý sa bude zaoberať potenciálnou súvislosťou medzi chemikáliami, s ktorými sú potraviny v kontakte, a chronickými chorobami, ako sú rakovina a diabetes či obezita a neurologické problémy.