Pivá nad 13 stupňov by sa potom neoznačovali ako špeciálne, ale ako silné pivá. Zmenu by mohla priniesť nová vyhláška, ku ktorej sa mali do konca roka 2015 vznášať pripomienky. Vyhláška by mala podľa dôvodovej správy platiť od júla.

V doterajšom návrhu označenie ležiakov zostáva, na ministerstve sa teraz bude o premenovaní ležiakov diskutovať, povedal hovorca rezortu Hynek Jordán. „Ponechanie výrazu ležiak ako samostatnej skupiny piva bude s ohľadom na počet prijatých pripomienok prednetom ďalšej odbornej diskusie,“ uviedol H. Jordán.

Zmenu si želajú napríklad minipivovary. Doterajšie značenie ich zväzovalo, podľa prezidenta Českomoravského zväzu minipivovarov Jana Šurána sa v súčasnosti označujú za ležiak aj vrchne kvasené pivá či pivá pšeničné.

„Posledná (ministerská) verzia (vyhlášky) vrátila naspäť ten ležiak - s tým nesúhlasíme, keď tam bude plné pivo, tak s tým súhlasíme,“ povedal J. Šurán.

Ďalším takým príkladom bolo označenie piva porter. Podľa súčasnej legislatívy by sa tak malo označiť akékoľvek tmavé pivo z prevažne jačmenných sladov od 18 percent extraktu pôvodnej mladiny (18 stupňov) vyššie. Svetovo je však toto značenie skôr používané pre jeden pivný štýl.

Na fľašiach by sa musel objaviť obsah alkoholu len pri nízko alkoholických pivách. Označenie stupňovitosti piva by malo byť dobrovoľné.

Ak zmena značenia prejde, plánuje Český zväz pivovarov a sladovní tiež osvetovú kampaň, aby sa Česi o typoch piva poučili.

V novej vyhláške ministerstvo určuje aj ďalšie novinky, napríklad že na výrobu 1 000 litrov medoviny sa musí použiť najmenej 280 kilogramov včelieho medu, novo definuje napríklad ryžové víno (saké).