České pivovarníctvo, vrátane dodávateľov, rozvozu a odberateľov, zaznamenalo počas núdzového stavu v krajine vyhláseného v dôsledku šírenia nového koronavírusu straty za viac než 4,7 miliardy Kč (179,56 milióna eur). Vyplýva to zo štúdie Centra ekonomických a trhových analýz (CETA), ktorú zverejnil denník Právo.
Najväčšie škody spôsobilo zatvorenie gastronomických zariadení. Predaj piva v krčmách, baroch a reštauráciách klesol za obdobie marec až máj o 55 percent, fyzicky o 728-tisíc hektolitrov. V nerealizovaných tržbách to predstavuje okolo 4,2 miliardy Kč, uviedol server novinky.cz, ktorý sa odvolal na informácie denníka Právo.
Jediní, ktorí z jarnej krízy okolo piva "profitovali," boli obchodníci, nakoľko sa zvýšil dopyt po balenom pive. Tržby obchodníkov za tento produkt vzrástli za rovnaké obdobie o 14 percent.
Reštaurácie a krčmy sa v júni síce znova otvorili, ale či a ako prežijú, ukážu podľa šéfky Českého zväzu pivovarov a sladovní Martiny Ferencovej až nasledujúce týždne a mesiace. Najhoršia situácia je podľa nej v Prahe, Karlových Varoch a v ďalších lokalitách, kde chýbajú zahraniční turisti.
Navyše, dodala Ferencová, problémom je, že aj Česi si teraz radšej kupujú balené pivo. "Spôsob trávenia voľného času sa zmenil, ľudia spohodlneli a menej míňajú. Nášmu úsiliu o kultiváciu českej pivnej kultúry zasadil COVID ťažkú ranu," dodala Ferencová.