V Česku sa potvrdzuje trend, ktorý sa začal rysovať približne medzi rokmi 2016 až 2018. Ide o postupné znižovanie podielu ľudí, ktorí aspoň niekedy pijú pivo. Ukázal to výskum Sociologického ústavu Akadémie vied Českej republiky na tému Pivo a krčmy v českej spoločnosti.
Podľa štúdie v minulom roku predstavoval podiel mužov, ktorí aspoň niekedy pijú pivo, 79 percent a žien 42 percent. To v porovnaní s obdobím pred pandémiou predstavuje pokles v prípade mužov a nárast v prípade žien.
Výskum odhalil tiež, že muži najradšej navštevujú krčmu, hostinec či piváreň a najlepšie v blízkom okolí. Oceňujú aj prevádzky s klasickým českým jedlom. Naopak, ženy najradšej navštevujú cukrárne a reštaurácie.
Frekvencia konzumácie je ukazovateľ, ktorý napovedá, či je nápoj bežným alebo skôr sviatočným pitím. Jej vývoj u mužov ukazoval medzi rokmi 2008 až 2011 pokles počtu dní v týždni, keď si dajú pivo. Približne od roku 2014 došlo u mužov a od roku 2018 u žien k miernemu zvyšovaniu týchto dní až do roku 2021, v ktorom sa znovu začína pokles.
V minulom roku priemerný počet dní, v ktorých si konzumenti dali pivo, bol u mužov o niečo viac ako trikrát týždenne a u žien približne trikrát za 14 dní.
„Zaujímavým poznatkom je, že za uplynulých 20 rokov zmizlo vnímanie českej krčmy ako rýdzo mužského prostredia. Vlani to uviedlo už len jedno percento respondentov,“ poznamenal Jiří Vinopal z centra pre výskum verejnej mienky Sociologického ústavu.
Väčšina ľudí pije pivo častejšie v spoločnosti s niekým ďalším, ale ich podiel v priebehu desiatich rokov klesol. Zatiaľ čo pred pandémiou pila väčšina mužov pivo častejšie v reštauračných zariadeniach, v roku 2023 ho už väčšina z nich pila častejšie doma.
„Sociálny aspekt je oslabovaný, ale krčma ako taká sa dostáva do roly symbolického a kultúrneho dedičstva. A plní aj ďalšie funkcie. Respondenti sa takisto domnievajú, že sa krčmy menia,“ doplnil Vinopal.
„Česi vnímajú posun úrovne a kvality krčiem, chodia do nich radi a rozhodne ich nepovažujú za nejaký prežitok doby. Krčmy sú jedným zo stredobodov sociálneho života v komunite a často aj jediným miestom v danej lokalite vhodným na stretávanie,“ uzavrel riaditeľ Českého zväzu pivovarov a sladovní Tomáš Slunečko.