Už v poradí 29. ročník svetovej vinárskej súťaže Vinalies Internationales 2023 priniesol významné zlaté medaily vínam od najoceňovanejšej slovenskej vinárskej značky Pomfy. Súťaž vín z celého sveta sa konala 2.-5. marca 2023. Renomovaní degustátori z 25 krajín hodnotili 2 234 vzoriek z 38 krajín.
 
Pre vinohradníka a vinára Martina Pomfyho je súťaž odmenou za poctivú prácu a dôkazom, že kvalitu vo fľaši jednoducho poznať. Tak ako vlani, tak i tento rok Pomfyho vína vynikali. Najúspešnejším slovenským vinohradníctvom a vinárstvom v roku 2022 bolo práve Pomfy, ktoré si odnieslo 3 veľké zlaté, 3 zlaté a 2 strieborné medaily a historicky prvú trofej Prix VINOFED v kategórii červené suché víno za Cabernet Sauvignon Selection 2017. Toto víno získalo zo 100 bodov 96. „Bola to obrovská radosť, keď sme túto cenu preberali pre Martina Pomfyho a keď som k sebe pozvala všetkých slovenských degustátorov a 130- členná porota Vinalies tlieskala,“ povedala ambasádorka slovenských vín a jedna z hodnotiteliek súťaže Edita Ďurčová. 
 
Tento rok degustátori začiatkom marca udelili zlaté medaily trojici Pomfyho vín. Víno CABALI 2018 selection, CABERNET SAUVIGNON 2018 selection a TIME CAPSULE 2019 selection – toto je víťazné trio, na ktoré je Pomfy právom hrdý.

Ilustračné foto
Zdroj: Víno Pomfy
Ilustračné foto

Vína Martin Pomfy, ktoré uspeli, podľa skúseného vinohradníka a vinára, dokážu potešiť jednoduchšieho milovníka vína. Ale čo je dôležité, dokážu veľmi zaujať milovníkov vín, ktorí vyhľadávajú veľmi hodnotné vína, ktoré sú bez problémov porovnateľné s cenovo náročnejšími vínami zo sveta.
 
„Vína sú plné, extraktívne, s veľkým potenciálom na viacročné vyzrievanie, čiže vhodné na archiváciu, aby ukázali svoje kvality aj o 10 a viac rokov neskôr. Naše vína sú absolútne prírodné, bez použitia kvasiniek, tanínov, sú na nízkej síre a majú nízky obsah histamínu. Vína sú zamatové, hladké, harmonické, ovocné, so zaujímavou tanínovou textúrou,“ približuje vlastnosti „zlatých“ vín Pomfy.

Ilustračné foto
Zdroj: Víno Pomfy
Ilustračné foto

Vinár je presvedčený, že vďaka patrí v prvom rade viniciam, kde sa zrodilo hrozno. Žiadna technológia podľa neho neurobí víno väčším, ako ho predurčí stará vinica a dobrý ročník. „Ďalšia vďačnosť, nechcem povedať, že je na druhom mieste, lebo ťažko sa robí poradie, patrí všetkým našim kolegom vo viniciach a vo vinárstve. Je to veľmi o ľuďoch a o tom, ako sa víno vyrába,“ dodáva.
 
Víno sa dá vyrábať buď prírodným spôsobom, alebo za pomoci enologických prípravkov, kedy víno „klame telom“. Ak sa pestuje hrozno v ekologickom režime, vo viniciach položených na najlepších polohách, je to o ekonomicky náročnom dopestovaní hrozna. Potom nedáva zmysel používať enologické prípravky a vyrábať technické vína. „Veľká vďaka našim pivničným majstrom za veľmi osobitý a odborný prístup,“ hovorí Martin Pomfy.

Ilustračné foto
Zdroj: Víno Pomfy
Ilustračné foto

Napriek významným úspechom, Pomfy pokračuje za ďalšími cieľmi. Jeho cieľom je postupne dobudovať vinice situované v najlepších lokalitách, postaviť vinárstvo, vybudovať prezentačnú miestnosť vo vinárstve, ale aj vo viacerých viniciach a postupne to celé preklopiť na ďalšiu generáciu. Tým sa podľa neho konečne začne tvoriť tradícia.
 
Okrem toho má ambície exportovať vína aj milovníkom vína za hranice Európydo Brazílie či na Kubu. „Nezabúdam a veľmi si vážim milovníkov vína doma na Slovensku, domáci milovník vína ostane vždy na prvom mieste,“ uzatvára Martin Pomfy.
 
Vína od Martina Pomfyho si môžete objednať aj na eshope https://www.pomfy.sk/obchod/

Tento článok označený We know how vznikol v spolupráci s komerčným partnerom. Redakcia nie je jeho autorom, ale obsah článku považuje za prínosný pre čitateľa.