Svetové ceny potravín sa v apríli pre zdraženie cukru a mäsa prvýkrát za rok medzimesačne zvýšili, v medziročnom porovnaní však vykázali pokles takmer o 20 percent. Vyplýva to zo správy Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Index FAO, ktorý sleduje ceny obilnín, rastlinných olejov, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru na medzinárodných trhoch, v apríli medzimesačne vzrástol o 0,6 percenta na 127,2 bodu. Oproti vlaňajšiemu aprílu je však nižší o 19,7 percenta.

„Keďže ekonomiky sa zotavujú z výrazného útlmu, dopyt sa bude zvyšovať, čo bude vytvárať tlak na rast cien potravín,“ uviedol hlavný ekonóm FAO Maximo Torero. Upozornil, že na odvrátenie výrazného rastu cien pšenice a kukurice je kľúčové predĺženie dohody umožňujúcej vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more.

Výrazný medzimesačný nárast v apríli vykázali ceny cukru, ktorých index vzrástol o 17,6 percenta a dostal sa na najvyššiu úroveň od októbra 2011. Pod rast sa podpísali zhoršené vyhliadky na produkciu.

Ceny mäsa sa v apríli zvýšili o 1,3 percenta, najmä pre zdraženie bravčového. Ceny obilnín a mliečnych výrobkov sa znížili o 1,7 percenta, ceny rastlinných olejov sa znížili o 1,3 percenta.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotka
Neprehliadnite

Potraviny možno predávať aj po dátume minimálnej trvanlivosti, ich predaj ale upravujú pravidlá