Ceny pečiva v najbližšom období vzrastú. Náklady na výrobu chleba, rožkov a ďalších pekárenských, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov výrazne ovplyvňujú svetové ceny pšenice. Tá v posledných mesiacoch láme rekordy.
„Úplne absentujúca pomoc štátu, obrovské náklady súvisiace s protipandemickými opatreniami a rekordné ceny potravinárskej pšenice drvivo doliehajú na slovenských pekárov. Ide doslova o prežitie slovenského pekárstva v krajine. Neostáva nám už nič iné, ako zvýšiť ceny našich výrobkov. Ak okamžite nezasiahne štát, ktorý nám už pred pol rokom sľúbil pomoc, pekári budú musieť postupne otvárať dodávateľské zmluvy s obchodnými reťazcami a žiadať o zvýšenie odbytových cien," uviedol výkonný riaditeľ SZPCC Milan Lapšanský.
Podľa pekárov v pláne obnovy a odolnosti SR chýba podpora agropotravinárstva
Ceny potravinárskej pšenice na európskych, ale aj amerických komoditných burzách začiatkom tohto roku podľa neho skokovo stúpli až na úroveň 235 USD za tonu. K výraznému rastu zásadne prispelo Rusko, ktoré od polovice februára významne zvýšilo exportné clá na pšenicu. Ďalšie zvýšenie ciel ohlásilo na marec a zachovať ich chce najmenej do roku 2022.
Zároveň podľa jeho slov neutícha záujem o pšenicu z Číny. Rast dopytu zvyšuje ceny u pestovateľov a obchodníkov v celej Európe. V marci 2021 sa očakáva ďalší cenový rast obilia až o 25 percent a prognózy predpovedajú dramaticky vysokú cenu obilia minimálne do novej úrody. Medzinárodná obilninová rada pritom mierne znížila výhľad produkcie pšenice v tomto roku. To by mohlo spôsobiť výpadok objemu obilia na trhu v druhom polroku, čo by znamenalo udržanie vysokých cien aj po zbere novej úrody.
Hrozí, že Slováci si v budúcom roku za chlieb aj rožky priplatia
„Cena pšenice a z nej vyrobenej múky výrazným spôsobom ovplyvňuje produkčné kalkulácie pekárov, cukrárov i cestovinárov. Ak cena pšenice do konca mesiaca neklesne pod 200 USD za tonu, budú musieť ceny výrobkov z nej zdražieť. Pekári totiž aktuálne fungujú doslova na hrane a bez akejkoľvek pomoci štátu," vysvetlil Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby pečiva i cukroviniek Slovákov i Sloveniek a zamestnávajú viac ako 12-tisíc pracovníkov.