Na severe Burundi sa objavilo mnoho nových značiek nápoja označovaného ako „pivo“, ktoré sa však vyrába okrem iného z banánov. Produkujú ho malé miestne pivovary a cena je v porovnaní s obvyklým pivom zhruba tretinová (približne 30 dolárových centov). Novinka má až 40 percent alkoholu a jej vplyv na zdravie obyvateľov je podľa zdravotníkov katastrofálny, napísala tlačová agentúra Syfia International.

Nové „pivá“ sa vyrábajú hlavne z banánov, cukru a medu a miešajú sa s kyselinou citrónovou. Okrem problémov s pečeňou a pankreasom podporujú výskyt diabetes v krajine. Počet obyvateľov s cukrovkou prudko stúpa nielen v mestách, ale aj vo vidieckych a odľahlých oblastiach. Už teraz trpí týmto ochorením v Burundi každý desiaty obyvateľ.

Zatiaľ vraj nikto oficiálne nekontroluje kvalitu „pív“, ktoré sa často predávajú v obyčajných plastových vreckách. A ani samotné pivovary nemajú ani tie najjednoduchšie laboratóriá pre základnú analýzu. Preto údaje na etikete – banány sú vždy na prvom mieste, aj keď ich obsah medu a cukru prevyšuje – nemusia zodpovedať tomu, čo je skutočne vo vnútri. Každá várka vraj chutí inak.

Dôsledky amatérsky prevádzkovaných a nekontrolovaných pivovarov v Burundi sú v mestách vidieť. V najchudobnejších štvrtiach špinaví, od bĺch poštípaní muži podľa Syfia International trávia celé dni pitím a nechávajú sa živiť od manželiek. Silnému „pivu“ prepadla aj mládež, ktorá si ho dáva, ako keby to bola droga. Polícia registruje väčší počet opileckých bitiek a prípadov, keď sa opilci navzájom pobodajú alebo zabijú.

Burunďanov ničí „banánové“ pivo

Zdroj: Flickr


Zväčšiť mapu

Ilustračné foto - Flickr.com/Dave Proffer