Lacná pracovná sila
Minulý týždeň sa stretlo viac ako 150 hoteliérov a manažérov z oblasti ubytovacieho a stravovacieho biznisu. Stalo sa tak po dvoch rokoch. Za ten čas zmenila pandémia pracovný trh, gastro a hoteliérsku mapu Slovenska, nákupné správanie turistov a zákazníkov všeobecne. V sektore, ktorý je považovaný za jeden z pandémiou najviac postihnutých, chýba aktuálne 40-tisíc zamestnancov.
Hodnotili preto situáciu a možnosti do budúcnosti. Riešením je reštartovať tento segment a využiť nové nápady a procesy, ktoré sú bežné napríklad v zahraničí.
Pomoc HoReCa segmetnu poskytli už počas prvej vlny aj ministerstvá hospodárstva, dopravy a výstavby a práce. „Pri schéme de minimis za I. II. a III. etapu bolo prijatých takmer 16-tisíc žiadostí, vyplatených bolo takmer 14-tisíc žiadostí v celkovej sume vyše 114 miliónov eur. Pri Veľkej schéme bolo zatiaľ doručených 175 žiadostí, oprávnených bolo 124 žiadostí, z ktorých je vyplatených resp. sú peniaze na ceste vo výške 3,5 milióna eur pre 17 žiadateľov. Pri Veľkej schéme je disponibilný rozpočet dostatočný aj na mesiace apríl – máj,“ vysvetlil šéf rezortu dopravy a výstavby Andrej Doležal.
Ceny potravín idú nahor. Dôvodom sú chýbajúci gastro pracovníci skoro v každom článku reťazca
Milan Krajniak (MPSVR) uviedol, že z 2,13 miliardy eur bolo vyplatených pre gastro a ubytovania asi jedna štvrtina z týchto peňazí. Vyzdvihol, že túto pomoc pre zamestnancov vyplácalo ministerstvo síce rýchlo, ale plošne, aj keď sa snažili zohľadňovať špecifiká segmentov hospodárstva.
Jednou zo základných otázok malo byť riešenie pre akútny nedostatok personálu. Tým by sa mohla stať automatizácia v gastre alebo zamestnanie menej resp. úplne nekvalifikovaného personálu, možno aj z tretích krajín.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?