Šéf mäsiarstva z Trnavy Róbert Gašparík už pred mesiacom potvrdil, že hovädzie mäso medziročne zdraželo až o 40 percent. Pre denník Sme vtedy vysvetlil, že mäsiarom rastú náklady na všetky materiálové položky.
Pokiaľ sa pred niekoľkými týždňami hovorilo iba o vysokých cenách hovädziny, dnes si zákazník priplatí aj za bravčové mäso.
Historicky najvyššie ceny
Cena bravčoviny láme historické rekordy naprieč celou Európou, informuje reportáž televízie TA3.
Slovenský zväz spracovateľov mäsa očakáva, že bravčové výrobky by len v priebehu marca mohli zdražieť o 15 až 18 percent. Ceny by však mali rásť aj počas ďalších mesiacov.
„Trh s bravčovým mäsom v súčasnej dobe čelí historicky najvyšším cenám bravčového mäsa za posledných desať rokov. Výrazný nárast cien bravčového mäsa ako základnej suroviny mäsospracujúceho odvetvia sú spracovatelia mäsa preto nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien,“ cituje spravodajský portál RTVS výkonnú riaditeľku Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Evu Forrai.
Rast cien ovplyvňuje niekoľko faktorov
Podľa E. Forrai spracovatelia mäsa zvyšovaním odbytových cien reagujú na výrazný nárast vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel na nemeckej burze.
Cena rástla z dvoch eur za kilogram v 4. týždni, na súčasnú hodnotu 2,28 eura/kilogram v 9. týždni.
Rast cien ovplyvňuje niekoľko faktorov. Chovateľom v dôsledku vyšších cien energií narástli náklady a takisto výrazne klesol stav jatočných ošípaných na území Európskej únie, vrátane Slovenska.
Ako uzatvára televízia TA3, minulý rok bol zaznamenaný najvýraznejší prepad chovu ošípaných, pričom z pol milióna kusov zostalo len 400-tisíc.