Vymodlená DPH má diery
Vyše rok o pol bojovali majitelia gastropodnikov, ich zástupcovia a predstavitelia hŕstky skupín či aliancií za to, aby sa DPH na služby v gastre znížila. Stačilo 10 percent, ideálna miera predstavovala päť.
Voľné zoskupenie viac ako 700 reštaurácií Zachráňme gastro! návrh na zníženie DPH pre reštaurácie víta. „DPH treba znížiť čo najskôr,“ reagujú na včerajšiu tlačovú konferenciu predsedu rezortu financií. Zároveň dúfajú, že sa táto vec nestane predmetom mesiace a mesiace dlhých medzirezortných bojov.
Neznížiť DPH na gastro by znamenalo jeho pád späť do deväťdesiatych rokov, hovorí Oto Kóňa
„Samozrejme, výhodu ponúkaného znižovania DPH môžu ovplyvniť detaily pridružených podmienok, no z toho čo sme počuli, pre nás nie je nič absolútne nepriechodné. Veríme, že ministerstvo financií bude o týchto detailoch rokovať aj s našimi zástupcami,“ konštatoval Ján Laš zo Zachráňme gastro! Spomínané podmienky, na základe ktorých by sa daň z pridanej hodnoty pre reštaurácie mala znížiť zo súčasných 20 percent na 10, predstavujú po novom aj zdanené tringelty, ktoré by mali dosahovať 9 percent z ceny jedál bez DPH. Všetky tringelty by pritom mali reštaurácie rozdeliť ako odmeny pre zamestnancov.
Na Slovensku sú gastrospoločnosti, ktoré ešte stále nedostali, bez akéhokoľvek podielu ich viny, schválenú pomoc z ministerstva dopravy za marec 2020,"
Druhou podmienkou je možnosť zvoliť si pri každom z ponúkaných jedál aj polovičnú porciu, pochopiteľne, za polovičnú cenu. Gastrosektor by mal tiež podľa Igora Matoviča zaviesť tiež tzv. ekomenu, ktoré by tvorila polovičná porcia za tri štvrtiny ceny. Ku každému jedlu by mal zákazník dostať krčah vody zdarma.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?