Škandál s používaním konského mäsa v potravinách sa v Británii rozšíril po tom, čo bola vo výrobkoch spoločnosti Findus zistená namiesto hovädzieho až 100-percentná koňacina. Britská agentúra pre bezpečnosť potravín FSA následne vo štvrtok nariadila obchodným reťazcom a producentom, aby výrobky z hovädzieho mäsa dôkladne otestovali.
Andrew Rhodes z FSA v rozhlasovom rozhovore povedal, že agentúra vykonáva rozsiahle testy jedál, vrátane tých, ktoré sa dodávajú do škôl a nemocníc. FSA k testom vyzvala aj producentov a obchodníkov s tým, že majú výsledky dodať do 15. februára. „Aby výrobok bol presne to, čo sa píše na obale, je zodpovednosťou tých, ktorí potraviny pripravujú a predávajú,“ povedal A. Rhodes.
FSA vo štvrtok oznámila, že odhalila zatiaľ najväčší podiel konského mäsa. V Británii sídliaca spoločnosť Findus, ktorá produkuje predovšetkým mrazené potraviny, priznala, že konské mäso obsahovali jej hovädzie lasagne. Podľa FSA v niektorých prípadoch presahoval podiel konského mäsa 60 percent, britské denníky píšu, že to bolo niekedy až 100 percent.
Šéfka FSA Catherine Brownová vo štvrtok vyjadrila presvedčenie, že celá vec je s najväčšou pravdepodobnosťou „kriminálnou aktivitou“. Uistila, že neexistuje zdravotné riziko, ale situácia je podľa nej „otrasná“.
Findus sa ospravedlnil zákazníkom a stiahol rizikové výrobky z predaja. Je zatiaľ poslednou spoločnosťou, ktorú zasiahol škandál okolo konského mäsa. Ten sa týkal firiem z Británie, Írska, Poľska a Francúzska. Najviac prípadov je však hlásených z Británie, kde konské mäso našli v jedlách vo veľkých supermarketoch ako Tesco, Aldi a Iceland i v prevádzkach s rýchlym občerstvením Burger King.
Poliaci chcú preveriť írskych spracovateľov
Poľská veterinárna správa požiadala írske úrady, či si môže sama odobrať vzorky z írskej továrne, ktorá spracováva hovädzie mäso pre výrobcov hamburgerov. Poliakov k tomu podľa agentúry Reuters vedie spor o to, kto je zodpovedný za nedávno zistenú prítomnosť konskej DNA v mletom mäse určenom pre výrobcov hamburgerov. Prípad sa objavil v januári a Írsko vtedy označilo za vinníkov práve Poliakov.
Prítomnosť konskej DNA našli írske úrady v mletom hovädzom mäse od spoločnosti Silvercrest. Tá mäso dodáva viacerým odberateľom, vrátane reťazca Tesco alebo bufetovému predajcovi hamburgerov Burger King. Spor zašiel tak ďaleko, že Tesco vyškrtlo Silvercrest zo zoznamu dodávateľov.
Škandálom okolo prítomnosti konskej DNA v hamburgeroch sa cíti byť poškodené ako Írsko, tak aj Poľsko. Kým Írsko je štvrtým najväčším vývozcom hovädzieho mäsa na svete, Poľsko vyváža viac ako tri štvrtiny svojej produkcie, hlavne do ostatných krajín Európskej únie.
Poľsku pritom ide o viac, v Európe sa totiž šíria sťažnosti na kvalitu poľských potravín, svoje zlé skúsenosti má aj Slovensko. Naposledy sa v popradskom Kauflande objavilo poľské maslo s pridanými nepovolenými látkami, predtým zas v obchodoch sušienky podozrivé na prítomnosť jedu na potkany či výrobky, ktoré namiesto jedlej soli obsahovali posypovú technickú soľ.
Írsko na konci januára uviedlo, že za kontamináciu hovädzieho mäsa konským sú zodpovední poľskí producenti. Poľská veterinárna správa naopak tvrdí, že stopy konského mäsa nenašla v žiadnom závode, ktorý spracováva hovädzinu pre írskych odberateľov. Veterinári sa chystajú preveriť aj všetky bitúnky a závody, kde sa spracováva konské mäso.
Zdroj: SITA / AP
Ilustračné foto - SITA / AP